Andrija Hebrang: Kolinda Grabar-Kitarović prvi je put pobijedila sasvim slučajno

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Jedan od najstarijih članova HDZ-a, kako je sam istaknuo, Andrija Hebrang, rekao je da je dobro da se u stranačke živote uvela demokracija. Uspoređujući izbore u Hrvatskoj i Americi, rekao je da smo mi ‘male bebe prema njima’.

“Pratim demokraciju u Americi. Pa pogledajte sukobe u njihovim taborima, mi smo male bebe prema njima. Ovo se čini kao šou jer nam je prvi put, a ja mislim da je bilo sve u granicama civilizacijskog ponašanja”, rekao je i otkrio razloge zašto se na unutarstranačkim izborima priklonio timu Mire Kovača:

“Ne slušam puno priče, nego cijeli život temeljim na argumentima i podacima. Odabrao sam Kovačev tim zato jer smo doživjeli dva teška izborna poraza. Kako su pred nama treći i najvažnji izbori, ne bih htio da moj HDZ doživi još jedan poraz i to je glavni razlog zašto sam za promjene.

Što se tiče Vladimira Šeksa, rekao je da mu neće posvetiti više od jedne rečenice: “Gospodin Šeks je preživio u svim režimima u kojima je živio.”



Hebrang smatra da su oni koji su s Franjom Tuđmanom “učili politiku, koja je prije svega suverenistička i demokršćanska, pometeni”.

Komentirajući potez predsjednika Zorana Milanovića, koji je iz predsjedničkog ureda uklonio sve biste, rekao je:

“Ne mogu protiv svog naroda koji je izabrao predsjednika kojim je prvi potez bio izbacivanje bista. On je organski protivnik tuđmanizma. Kad je Tuđman zvao za obranu, okrenuo mu je leđa i zato nikad ne može postati tuđmanist, a bez tuđmanista Hrvatska će uvijek biti gubitnička.”

S druge strane, Kovač je došao raditi za Tuđmana i učio je politiku uz njega, istaknuo je Hebrang. Smatra da su nakon prvog hrvatskog predsjednika osobni interesi, animoziteti, ljubomore i zavisti bile ispred zajedničkog interesa. Komentirajući izgubljene predsjedničke izbore rekao je da je Kolinda Grabar-Kitarović prve izbore dobila slučajno:

“Bolje je imati iznad sebe nekoga tko nije iz tvog legla jer te taj nepoznat. Zato je HDZ uvijek rušio i sad je rušio Kolindu. Podrška je bila u pogrešnom političkom smjeru. Morala je skrenuti u lijevo i izgubila domoljubno biračko tijelo. Prvi put je pobijedila sasvim slučajno. Njoj je protuteža bio Josipović koji je bio primarni kandidat za sve one koji ne žele HDZ, i oni su bili tu negdje. Onda su uspjeli nagovoriti Milana Kujundžića da istupi iz HDZ-a i kandidira se protiv svog stranačkog kandidata, Kolinde, i njezin se rejting smanjivao. Onda smo izašli van s istinom o Domovinskom ratu. Da nismo raskrinkali gospodina Kujundžića, možda bi glasovi otišli u drugom smjeru”, prenosi N1.

Komentari