Andrej Plenković zgrožen odlukom o podizanju spomen ploče Milanu Tepiću

Andrej Plenković/Ivica Galovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković “zgrožen” je odlukom vlasti Banje Luke da podignu spomen ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši pritom 11 hrvatskih branitelja.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to”, rekao je premijer u Splitu.

Major Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja bez čije intervencije bi tragedija bila i veća, donosi N1.

Gradonačelnik Banje Luke podigao mu je spomen ploču povodom takozvanog Dana Republike Srpske.


Vlasti RS- u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kad je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio “srpsku republiku BiH”, što je predstavljalo uvod u tri i pol godine dugi rat.

Ustavni sud BiH taj je praznik proglasio neustavnim, a srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju je s proslave poručio kako je RS država, iako to drugi osporavaju.

Plenković je tim povodom i zbog secionističkih težnji RS-a ponovio snažnu podršku Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti susjedne države, „zemlje koju poštujemo i cijenimo, kojoj pomažemo na europskom putu i za koju želimo da bude funkcionalna“.

“Mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke i separatističke konotacije”, naglasio je premijer.

U Banjoj Luci je u nedjelju bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

“Što se tiče prisutnosti Pupovca, on je tamo samo bio na akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a”, rekao je Plenković u ponedjeljak, dodavši kako je tamo postojala “dosta značajna potpora u obnovi Banovine od potresa”.

“Niti je tamo nešto govorio, niti je imao neku posebnu ulogu”, zaključio je premijer o Pupovcu.

Komentari