Andrej Plenković: Treba biti kreativan da izjavu o Borovu tumačite kao prijetnju

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na današnje raspuštanje Sabora, komentirao je što nas očekuje u idućim mjesecima, ali i oštre poruke koje mu je poslao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Plenković je objasnio zašto je HDZ predložio raspuštanje Sabora

“Hrvatska se u proteklih par mjeseci suočila s borbom protiv koronavirusa i bitkom za radna mjesta. Oba izazova su bila zahtjevna, tražila su maksimalan angažman. Pravodobnim mjerama i odgovornim ponašanjem smo smanjili zarazu na najmanju moguću mjeru, danima imamo skoro pa jednoznamenkasti broj novozaraženih. Jako je dobra situacija, pokazali smo da država funkcionira, da nam je zdravstveni sustav otporan, u prvoj fazi bitke protiv koronavirusa smo bili izrazito dobri i kvalitetni”, rekao je Plenković te dodao da, s ozbirom da nitko ne može znati što će biti tijekom jeseni ili kasnije, smatra da je prikladan trenutak da Hrvatska ima mogućnost izaći na izbore.

“Bolje izaći na izbore kada znamo da je epidemija primirena, nego da budemo u situaciji kada bi novi val epidemije bio značajniji, tada bismo morali donositi bitne odluke, a ne bismo znali možemo li organizirati izbore”.

Premijer je istaknuo i da su ostvarili uspjehe na području političke stabilnosti, pravne sigurnosti, gospodarskog rasta i društvene solidarnosti, sukladno ciljevima s početka mandata, što je pokazalo da država funkcinora i da se Vlada nosila s najvećim izazovima.



Plenković se osvrnuo se izjavu Ivana Penave

“Nismo razgovarali, teško mi je protumačiti da zbog izjave kada nabrajate situacije poput Agrokora ili Borova možete nešto nazvati prijetnjom, treba biti kreativan u smislu slušanja i percepcije, nisam to namjeravao niti je bilo tko tko dobro sluša to mogao čuti”, rekao je Plenković i dodao kako je Penava član HDZ-a, te da ne zna ima li druge ideje.

Napomenuo je da je Vukovar simbol slobodne Hrvatske, Domovinskog rata i stradanja, te da je u tom gradu Vlada održala prvu sjednicu izvan Zagreba s ciljem da pošalju poruku gradu heroju, uključujući gradonačelnika i njegove suradnike. Naveo je ida su u mandatu pomogli Vukovaru u svim aspektima, od vraćanja vojske do realizacije projekata i financiranja.

“Stav Vlade prema Vukovaru je uvijek bio isti, angažiran, tako će biti i u budućnosti jer Vukovar to zaslužuje”.

Plenković je komentirao i prosvjednike koji su ga dočekali ispred Sabora. Nazvao ih je političkim aktivistima krajnje lijeve oporbe u Zagrebu.

“Nije bilo konsenzusa unutar resora, ni u Gradu, ni u struci”, kaže premijer na pitanje o odugovlačenju donošenja zakona o obnovi Zagreba. Nada se da će do idućeg saziva Sabora imati konkretan i kvalitetan dokument. Rekao je da se Zagreb obnavlja. Kaže da se novim zakonom neće stvoriti milijarde kuna za obnovu.

“Ova vlada se odmah odrekla plaće za ožujak. HDZ je uplatio milijun i sto tisuća kuna za obnovu. Koja je to stranka napravila? Koji aktivisti?”, rekao je.

“Zagreb će se obnavljati godinama. Ako netko ima osiguranu nekretninu ili sredstva, taj može krenuti u obnovu. Problem je kad netko nema sredstava. Da ne pričamo o javnim zgradama. Političko profiterstvo par aktivista je legitimno. Ali kao iskusni premijer mogu razabrati drveće od šume”, rekao je.

Plenković kaže da nitko ne dovodi u pitanje Penavino mjesto u HDZ-u, iako je vukovarski gradonačelnik najavio kako pregovara s Miroslavom Škorom o izlasku na nadolazeće izbore, prenosi N1.

Penava odgovorio Plenkoviću: Za Borovo je odgovorna država

Komentari