Andrej Plenković se sastao s Krivokapićem i biskupom Štironjom

Premijer Andrej Plenković na marginama sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi sastao se s crnogorskim kolegom Zdravkom Krivokapićem, a zatim u Kotoru i s tamošnjim biskupom Ivanom Štironjom. Razgovarao je i s bokeljskim Hrvatima. U Crnoj Gori živi malo više od 6 tisuća Hrvata.

Sastankom u Budvi završeno je crnogorsko predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom. Za njezine članice ovo je izazovno razdoblje ponajprije zbog posljedica koje na društva i gospodarstva ostavlja pandemija izazvana koronavirusom. Zemlje zapadnog Balkana nastoje ne posustati u reformskim procesima.

– Put država zapadnog Balkana ka EU to je put progresa do kojeg se dolazi preobražajem pravne regulative, privrede, financije, ekonomije, ali čije je polazište čovjek i njegovo psiho-fizičko zdravlje. Nijedno društvo ne može postići ekonomski napredak niti blagostanje ako ne sačuva i unaprijedi svoj ljudski potencijal, ističe predsjednik vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ovom prigodom susjednim zemljama iskazuje potporu na njihovu eurointegracijskom putu.



– Naša je politika prema svim državama koje su nam u susjedstvu JI Europe, da nastojimo podržati njihove reformske napore prema EU, stoga smo i bili danas ovdje. Skoro 50% naše trgovinske razmjene se odnosi na države članice SEI-ja, dakle od Italije i svih drugih zemalja praktički srednje i JI Europe i zato su ovakvi susreti bitni i korisni, a između ostalog i zbog gospodarskog foruma na kojem sam danas sudjelovao, ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković.

O jačanju položaja Hrvata u Crnoj Gori razgovarao je premijer Plenković s crnogorskim kolegom Krivokapićem, a onda i s kotorskim biskupom monsinjorom Ivanom Štironjom.

– Da je ovo za nas velika podrška i velika potpora jer svaki dolazak kod nas ovdje u ovome prostoru gdje se Hrvati nalaze kao autohtoni konačno narod istina sada nas nema puno, ali smo još uvijek tu i želimo zaista tu biti eto zato nam ovakvi posjeti itekako puno znače pogotovo kad je u pitanju jedan premijer, ističe kotorski biskup, mons. Ivan Štironja.

Premijer se sastao i s predstavnicima Hrvatske zajednice. Prema popisu stanovništva iz 2011., u Crnoj Gori živi 6 tisuća 21 Hrvat, a na temelju crkvenih podataka procjenjuje se da ih je oko 10 tisuća.

Komentari