Andrej Plenković: Prvo EU predsjedanje odradili smo ‘najbolje što smo mogli’ usred pandemije koronavirusa.

Na prvoj sjednici 15. hrvatske vlade usvojeno je izvješće o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da su prvo predsjedanje odradili “najbolje što su mogli” usred pandemije koronavirusa.

“Napravili smo najbolje što smo mogli. Meni je iskreno žao, politički pa i komunikacijski, da nismo održali sve one sastanke koje smo planirali dugi niz godina u Hrvatskoj kako bismo dodatno predstavili hrvatskoj javnosti što je danas EU i kolike su koristi od nje”, rekao je premijer.

Prvo predsjedanje najmlađe članice EU-a održano je usred pandemije koronavirusa, većinom putem videokonferencija.

“Covid-19 promijenio je puno toga pa i naše maske svjedoče o kontekstu vremena u kojemu živimo”, istaknuo je Plenković.



‘Uredan’ Brexit

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da je do “punog izražaja” došlo “umijeće i prilagodljivost kriznim situacijama i trud hrvatskih predstavnika i stručnjaka”.

“Osnažili smo našu državnost, ali i globalnu vidljivost u europskom strateškom prostoru, a usudio bih se reći i u svjetskom poretku u cjelini”, rekao je Grlić Radman.

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja dogodio se ‘uredan’ Brexit, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odblokiran je početak pregovora o članstvu s EU-om, održan je Zagrebački samit EU-a i zemalja zapadnog Balkana i Crna Gora je otvorila posljednje pregovaračko poglavlje, istaknuo je hrvatski ministar.

Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. nije se uspio donijeti u prvih šest mjeseci ove godine i taj je zadatak pripao Njemačkoj koja je 1. srpnja preuzela predsjedanjem EU-om.

Na sjednici je usvojeno i izvješće premijera o izvanrednom samitu EU-a od 17. do 21. srpnja 2020. na kojemu je postignut dogovor o VFO-u i instrumentu “EU iduće generacije”.

Hrvatskoj bi trebalo pripasti više od 22 milijarde eura, a Plenković je istaknuo da su uspjeli svim europskim akterima objasniti specifičnost Hrvatske koja je dosad na raspolaganju imala samo jedan VFO.

“I ta razlika se osjeti, osjeti se u ukupnim sredstvima koja smo dosada dobili. Osjeti se u dinamici apsorpcije”, kazao je premijer.

Komentari