Andrej Plenković o sastanku s Izetbegovićem, omikronu te rastu cijena

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici na sjednici Vlade RH komentirao je sastanak s Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH.

“Održao sam sastanak s Izetbegovićem o suradnji Hrvatske i BiH, pripremi sjednice Vlade i Vijeća ministara BiH, zadnjim razgovorima koji će uslijediti u vezi izmjena izbornog zakona i osiguravanju ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda”, kazao je te dodao da žele surađivati s BiH.

Premijer je dalje kazao kako su nedavno obišli gradilište Pelješkog mosta koji će biti dovršen u idućih 15 dana.

“Taj veliki suverenistički projekt povezivanja hrvatskog teritorija pred krajem i da ćemo ovu sezonu moći na sam jug Hrvatske korištenjem Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Na taj način Hrvatska postaje autodestinacija što je dobro za turizam i gospodarstvo”, kazao je.Premijer je govorio i o rastu cijena.

“Situacija s energentima, moramo vrlo jasno kazati kako su i svijet i Europa pogođeni rastom cijena. Prosječan rast cijene struje u proteklih mjeseci je 27 posto na razini EU, a plina 40 posto. Hrvatski je tu iznimka, poduzeli smo mjere gdje smo ograničili cijenu goriva i druge mehanizme koje smo poduzeli kakoporast cijena koji je prisutan ne bi doživio refleksiju u Hrvatskoj. Ono što su naši prijatelji u EU osjetili naši građani nisu. To se mora znati. Do 1. travnja, do kraja sezone grijanja cijene struje i plina neće se mijenjati. Stanje na tržištima nije povoljno i Vlada kroz Ministarstvo gospodarstva ili druge resore analizira stanje i gleda koje mjere će poduzimati kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove”, kazao je, prenose hrvatski mediji.

“Razgovaramo i o smanjenju stope PDV-a kada je riječ o plinu, Vlada o ovome vodi računa”, kazao je premijer. Govoreći o epidemiji, Plenković je kazao da otkad je omikron dominatana da se situacija ne smiruje.

“Omikron se širi sve brže. Milijun i pol dnevno od tri milijuna slučajeva u svijetu otpada na Europu. WHO je prognozirala da bi u iduća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola stanovništva. Premda je zarazan, čini se da izaziva blaže simptome. Međutim, smrtnost od virusa generalno i dalje ostaje visoka, osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna.

U Hrvatskoj u proteklih 7 dana imamo više od 48.600 sluačjeva zaraze, to je najveći broj u protekle dvije godine. To je duplo više nego što je bilo prije dva tjedna. Danas je broj preminulih u Hrvatskoj premašio prag od 13 tisuća ljudi.

Ta činjenica je važna zbog tog da se dnevni ritam cijepljenja usporava”, kazao je premijer. “Od početka ožujka do kraja svibnja cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba, od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvom dozom.

Od lipnja imamo sporost u cijepljenju i rezervi dijela građana koji se ne žele cijepiti što je po našem mišljenju štetno, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se cijepili.

Naša poruka je cijepljenje, booster doza plus pridržavanje mjera”, kazao je. Premijer je još jednom pozvao građane da se cijepe te da poklone povjerenje struci i znanosti.

“Podsjećam, cjepiva ima dovoljno, Vlada ga je osigurala za sve i više nego što treba”, kazao je Plenković.

 

Komentari