Andrej Grubišić: Smjena cijele uprave INA-e bila bi pretjerana i čisto politički motivirana

Foto: Bruno Konjevic/Cropix

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić komentirao je pljačku INA-e.

“Bila uprava smijenjena ili ne, neće se promijeniti činjenica da se dogodilo to što se dogodilo. Neću to nužno nazvati placebo efektom, Amerikanci imaju termin responsibility i accountability. Responsibility je direktna odgovornost, gdje direktno nadgledate mene i ako su moji postupci krivi i vi snosite odgovornost. Accountability je zapovjedna, objektivna odgovornost, gdje ne možemo umanjiti činjenicu da ljudi u hijerarhiji ne mogu direktno nadgledati što netko na dnevnoj bazi radi u sklopu svojih ovlasti. Smjena uprave s obzirom da je čovjek prema upravi bio na minus tri ili minus četiri mogla bi biti po toj zapovjednoj odgovornosti”, rekao je Grubišić za N1.

Doveo je u pitanje odluku o tome da se treba smijeniti cijela uprava INA-e. “Pitanje je jesu li svi članovi uprave bili nadležni za taj resor, odgovor je da nisu pa bi smjena cijele uprave bila pretjerana i čisto politički motivirana, a smjena člana uprave koji je bio direktno i objektivno odgovoran za tu liniju biznisa – možda”, rekao je Grubišić.

“Bez obzira bio to takozvani hrvatski ili mađarski član uprave, tu bi smjenu trebalo ograničiti samo na člana uprave nadležnog za taj sektor. Smjenu kompletne uprave vidim kao vrstu političke poruke, a ne vrstu razboritog postupka”, rekao je Grubišić.Dominantno je, ističe, pitanje je li se ovo dogodilo unutar legitimnih ovlasti koje je Damir Škugor imao. “Ako jest, pitanje je radi li se o nesnalaženju, neznanju, neiskustvu i lošoj poslovnoj procjeni, ovakve stvari se događaju, samo to nije uvijek u medijima, posebno ako je riječ o privatnim kompanijama. Nitko nije cijepljen protiv loših poslovnih odluka”, rekao je Grubišić.

“Kad se ta milijarda stavi u kontekst javne nabave u Hrvatskoj od 60 milijardi kuna i ako pretpostavimo da u jednom dijelu ima radnji koje nisu u skladu sa svime ovime što sam rekao, a to prolazi po deafaultu kao normalna stvar, kad uzmete da je državna potrošnja 200 milijardi kuna, centralni i lokalni proračuni, i ako krećemo da je pet posto bespotrebno, imate legalno situaciju gdje netko na legalan način radi nešto što je eklatantna ekonomska šteta ove zemlje i njenih građana, a oni su direktno vlasnici 40 i nešto posto INA-e”, rekao je Grubišić.

 

Komentari