Analitičari: Unutarstranački izbori dovest će do ozbiljne nestabilnosti u HDZ-u

HDZ se priprema za unutarstranačke izbore koji čini se, mogli bi donijeti zanimljive rezultate. Dva HDZ-ova svjetonazorska tabora su jasno zauzela svoje pozicije. Sve više je realno kako bi unutarstranački izbori mogli postaviti u predsjedništvo ljude i iz jednog i iz drugog svijetonazorskog tabora, upitno kako bi se takva situacija odrazila na stabilnost same stranke. S obzirom kako samom premijeru, a onda i ostatku Vlade su puna usta stabilnosti, koliko unutarstranački izbori prema principu jedan član, jedan glas mogu izazvati nestabilnost u samoj stranci, ili dovesti do definitivnog bratoubilačkog rata za portal Otvoreno komentriaju politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero.

Na pitanje koliko je vjerojatno da dođe do konačnog bratoubilačkog rata između dva HDZ-ova tabora, gospodin Puhovski odgovara:

‘Bratoubilačkog rata neće biti, već kako je to obično, među braćom i sestrama, različitih sukoba, ucjenjivanja i natezanja, ali sve će to relativno brzo proći kada završe izbori. No moguće je kako će sada i druge stranke malo razmisliti ima li takav model smisla ili ne, budući, da je dosta lako moguće da Plenković pobjedi, a da za ostale fukcije budu izabrani ljudi iz drugog HDZ-ovog tabora, s kojima sam Plenković ne može tako lako surađivati.’ Kaže Puhovski, te nastavlja.

‘Donijeli su naglu i nepromišljenu odluku i sada bi ta prevelika demokratičnost u stranci mogla doći sa svojom cijenom. Iako ta cijena ne mora biti tragična, jer mislim kako je dobro postojanje neke vrste pluralizma u vodećem sastavu stranke, no ako se stranačka stabilnost HDZ-a naruši, a mogli bi se narušiti, pogotovo ako HDZ izgubi parlamantarne izbore, tada bi upravo ovaj model ‘jedan član, jedan glas’ mogao biti okrivljan od strane članstva kao uzrok.’ Ja osobno mislim kako ne postoji previše demokracije, ali demokracija sa sobom ne nosi stabilnost kao najvišu vrijednost. Čini se kako ti elementi nisu uzeti u obzir i HDZ- u bi se mogli dogoditi odnosi u vodstvu stranke slični onima koji su bili u vodstvu Sdp-a prije godinu dana.’ Zaključuje Puhovski.



Model ‘jedan član, jedan glas’ na unutarstranačkim izborima u HDZ-u kometira politički analitičar Davor Gjenero:

“Izborni model ne utječe presudno na procese, iako nisam zagovaratelj modela jedna član, jedan glas kada su u pitanju unutarstranački odnosi. Takav model za razliku od modela izbora stranačkog vodstva na konvencijama, koji omogučava da strukturirate vodstvo stranke na taj naćin da su sva bitna programska krila zastupljenja u stranačkom vodstvu, samo postpukom jedan član jedan glas, možete doći do toga, da je samo jedno programsko krilo zastupljeno, a da su svi drugi marginalizirani, kada je jedno krilo najveće,” rekao je Gjenero i nastavio,

“Ovaj put se to neće dogoditi, već će gospodin Plenković biti izabran za predsjednika HDZ-a, a da će mu u predsjedništvo biti izabrani pretežito oni iz programkog krila koje je suprodstavljeno Andreju Plenkoviću.” Kaže Gjenero

Koliko takva potancijalna suradnja biti problematična, Gjenero odgovara:

“To ovisi o političkoj kuturi i jedne i druge strane. Prvenstveno takva situacija znaći kako Plenković neće moći samostalno formirati stranačku listu za iduće parlamentarne izbore, nego da će je morati formirati u dogovoru sa tako postavljenim stranačkim predsjedništvom, prije svega sa osobom koja bude izabrana za zamjenika predsjednika, ne bi bilo dobro, da se ode u smjeru onog modela koji je gospodin Karamarko upotrijebio kod tada izabranog zamjenika predsjednika gospodina Prgometa, ali izgleda kako to nije na dnevnom redu, jer Plenković nije taj tip političara, a i neće imati takve uvjete.”

Komentari