Analitičari složni: Plenković je Oluju stavio na pravo mjesto, Srbi se udaljuju od službenog Beograda…

Trebalo je proći 25 godina od Oluje i kraja rata da na obljetnicu u Knin dođu i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj. I isto toliko da predstavnici vlasti, uz rutinske poruke mira, izgovore i ono što su žrtve čekale godinama.

Izgovorio ih je premijer Andrej Plenković: ”Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, tisućama nedužnih hrvatskih žrtava od Vukovara do Dubrovnika preko Voćina, Saborskog i Škabrnje.

Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama od Paulin Dvora do Varivoda, čime ne dovodimo u pitanje legitimnost ni pravednost Domovinskog rata niti umanjujemo pobjedu postignutu u Oluji”.

To je izgovorio tako da ga Eugen Jakovčić, dugogodišnji kritičari iz Documente – Centra za suočavanje prošlošću, ne štedi, samo što je ovaj put riječ o hvali: ”Premijerov povijesni nastup u Kninu je dugoočekivan mirovnjački govor jer je okrenut tako žuđenom suosjećanju sa svim žrtvama.”



Plenković je Oluju stavio na pravo mjesto i otrijeznio radikalnu desnicu

“Plenković je jasno odredio mjesto srpskih žrtava u političkim interpretacijama Oluje i Domovinskog rata. Ovo nije prvi takav potez hrvatske službene politike, ali je presudan zbog dvije stvari. Prvo je samo mjesto, što se to dogodilo u Kninu u okviru obilježavanja Oluje. I drugo, to je napravio predsjednik HDZ-a kao još jedan korak distanciranja od radikalne desnice kojom je HDZ ucijenjen od 90-ih”, komentira Dragan Bagić, sociolog na Filozofskom fakultetu.

I Srbi u Hrvatskoj spremni su redefinirati Oluju

Bagić smatra da je Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik Vlade, svojim dolaskom na proslavu Oluje napravio važan korak k promjeni službene politike hrvatskih Srba prema Oluji, ali i Domovinskom ratu:

“Oluja je prije svega poraz velikosrpske politike, s kojom predstavnici hrvatskih Srba nemaju ama baš nikakve veze. Svojim dolaskom u Knin to su i simbolički pokazali. Time se izbija još jedan važan adut radikalnoj i iracionalnoj hrvatskoj, ali i srpskoj, desnici. Srbi moraju priznati sebi i svojim biračima da je Oluja bila legitimna, njihove žrtve naravno nisu bile legitimne, ali dolazak Miloševića u Knin svojevrsno je priznanje da je Hrvatska imala pravo vratiti svoj suverenitet oružanim putem.”

Milanović je otrijeznio radikalnu ljevicu

Ono što je Plenković učinio radikalnoj desnici, to je isto Milanović odlikujući postrojbe HVO-a učinio radikalnom dijelu lijevog političkog spektra. “Odlikovanjem postrojbi, ne pojedinaca”, tumači Begić, napravio je iskorak k objektivnom i konsenzualnom sagledavanju uloge HVO-a ne samo oko Oluje.

Radikalna desnica gurnuta na margine

Protokol je iskoristio koronu za kontrolu samog događaja i onemogućio pristup radikalnoj desnici koja živi od simbola i Oluju uvijek koristi za poentiranje svog narativa – gurnuti su u stranu, i fizički i simbolično.

Srbi u Hrvatskoj se udaljuju od službenog Beograda

“Dok Beograd vodi ovakve politike to će značiti odvajanje vodstva hrvatskih Srba od Srbije kakva je trenutno. Potez koji nije suglasan s onim što govori Aleksandar Vučić može potaknuti politike u kojima će biti jasno da Srbi u Hrvatskoj znaju da probleme neće moći riješiti ako se Hrvatska ne pretvori u modernu europsku zemlju, a to može samo ako HDZ postane moderna centro-desna stranka”, smatra Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dubinske promjene u HDZ-u

Jakovina predviđa katarzu unutar HDZ-a do koje može doći na dva načina: silom predsjednika ili stvarnom promjenom. “Plenković sada ima veliku šansu da HDZ doista pretvori u stranku desnog centra i to može biti velika stvar generalno za Hrvatsku. Neke mekše poteze, ako ne ovako rezolutno, Plenković je mogao poduzeti i prije. No, ovo može biti Plenkovićev zaokret i ostati važan trenutak u kojemu će biti jasno da zgražanje nad činjenicom da su dva mjeseca poslije Oluje starci u zaselcima ubijeni bez suda neće umanjiti veličinu hrvatske pobjede.

Komentari