Ana Marija Maksić: Kako bismo izbjegli lažne optužbe, trebali bi jednostavno otpisati sve neplaćene kredite, bez obzira na njihov iznos, godine neplaćanja i troškove koje su prouzročili?

Nedavno je u Nacionalu.hr objavljeno kako USKOK obrađuje kaznenu prijavu u kojoj se navodi da se u slučaju Hotela Vodice pogodovalo samo jednom ponuđaču – tvrtki Ktitor iz Zagreba te isključilo sve ostale kao i da “nisu provedene mjere propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma”.

O tom je slučaju pisao i portal Otvoreno.

Podsjetimo, turistička tvrtka Hoteli Vodice iz Vodica promijenila je založnog vjerovnika te obznanila “Obavijest o prijenosu tražbina” pa je portal Otvoreno pokušao saznati detalje tog, pomalo neobičnog prijenosa založnog vjerovnika.

Saznali smo da je sa “založnog vjerovnika SPV za sanaciju, sa sjedištem u Zagrebu, prijenos tražbina je prenesen na novog založnog vjerovnika”, gore spomenutu tvrtku Ktitor.



O sumnjivom slučaju prodaje Hotela Vodice pisao i portal Otvoreno. Sad je i DORH započeo svoju istragu

Upitali smo Ana Mariju Maksić, direktoricu tvrtke SPV za sanaciju za komentar o USKOK-ovoj istrazi pa donosimo njezin odgovor:

 

“Članak na koji se referirate iznosi niz neistina, zapravo predstavlja zlonamjernu konstrukciju baziranu na svega nekoliko istinitih podataka.

Potpuna je neistina da SPV, prilikom naplate potraživanja, nije vodio računa o sprječavanju pranja novca ili financiranju terorizma. Naime, iako nismo (sukladno čl. 9 st. 2. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma) direktni obveznik provedbe mjera, SPV je za svaku dosad provedenu transakciju, postupao u skladu s procedurama unutarnjih kontrola za učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

Nadalje, upoznati smo sa kaznenim prijavama koje je bivši vlasnik podnio protiv bivše direktorice SPV-a i direktorice DAB-a. Isto kao i sa činjenicom da je taj isti bivši vlasnik odnosno dužnik podnio i sudske tužbe protiv SPV-a i kupca njegovih potraživanja optužujući da je proces proveden netransparentno i pogodujući jednom kupcu.

Navedena konstrukcija je potpuna neistina, pozivni natječaj za prodaju je potpuno transparentno objavljen, a depozit za ozbiljnost ponude je upravo (kao što mu sam naziv govori) postavljen isključivo da bi se javili samo oni potencijalni kupci koji imaju financijski kapacitet otkupa potraživanja.

O svemu posjedujemo jasne i nedvojbene dokaze, a što se tiče bilo kakvih službenih istraga, ukoliko se provode, SPV kao i do sada, u svakom trenutku stoji na raspolaganju svim nadležnim tijelima za potrebnu suradnju.

O spornoj prijavi bivšeg vlasnika možemo samo komentirati da je nedavno osobno došao kod direktorice DAB-a i tražio da intervenira kod nas u SPV-u te zahtjevao da mu se prizna njegov tužbeni zahtjev (što smo naravno i jedni i drugi odbili učiniti). Naši su odvjetnici uvjereni u uspjeh u sporu upravo zbog transparentnosti i poštivanja svih procedura, međutim postupke u tijeku u ovom trenutku ne bismo dalje komentirali.

Navedene neistine plasirane kroz medije, kao i potpuno neosnovane kaznene prijave su zapravo alati kojima se služe upravo najveći dužnici koji godinama nisu otplaćivali kredite, koji su jedan od glavnih uzroka propasti Banke i koji svaki daljnji pokušaj naplate proglašavaju kriminalom i nezakonitošću.

Iz dosadašnjih napada i aktivnosti dužnika zaključujemo da bismo možda, kako bi izbjegli takve lažne optužbe, trebali jednostavno otpisati sve neplaćene kredite, bez obzira na njihov iznos, godine neplaćanja i troškove koje su prouzročili?”

DOBAR POSAO U VRIJEME KORONE Država prodala dugove Hotela Vodice bez javnog poziva

Komentari