Ana Karamarko osumnjičena zbog utaje poreza. Oglasio se i USKOK: Istraga se vodi protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon akcije kodnog naziva Flajš policija je podnijela kaznene prijave, a USKOK pokrenuo istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki koje sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradili najmanje 20 milijuna kuna te oštetili Državni proračun za oko 11,5 milijuna kuna.

Među osumnjičenima je, neslužbeno se doznaje, i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je u srijedu prijepodne pretražen ured na zagrebačkoj Novoj Vesi.

Jedan osumnjičenik u zatvoru

U policiji kažu da će tijekom dana 31 osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku. Jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok je šest osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima, kažu u policiji.

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu.


Policija i USKOK sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, “kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava” u zločinačko udruženje povezali “veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima”.

Velika akcija USKOK-a: Uhićena Ana Karamarko zbog sumnje na izvlačenje novca i porezne utaje

Pritom su, kako bi zaradili i podijelili novac, oštetili Državni proračun “neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a u okviru trgovine raznim robama i uslugama, kao i u okviru stjecanja nekretnina”.

Oštetili državni proračun za više od sedam milijuna kuna

U tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a temeljem neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju, sumnjaju istražitelji.

Pri tome su oštetili Državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist.

Dvojicu organizatora skupine sumnjiče i da su “u dogovoru sa većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene”.

Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune poduzeća kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih.

“Nakon zaprimljenih uplata, ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava su dijelom podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društava koja su za navedeno angažirali. Potom su i s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini su, nakon zadržavanja provizije, vraćali odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava”, kažu u policiji.

POLICIJA POTVRDILA USKOK u akciji zbog gospodarskog kriminaliteta. Ne žele otkriti je li Ana Karamarko uhićena

Na taj način su sebi i drugima pribavili korist u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni proračun za još gotovo četiri milijuna kuna.

MUP ističe da su u sklopu akcije u kojoj je sudjelovalo oko 150 policajaca “proveli više dokaznih radnji”, odnosno pretraga domova i poslovnih prostora na zagrebačkom, splitskom i riječkom području.

Oglasio se i USKOK

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage, donio rješenje o provođenju istrage protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganju u počinjenju tih djela od kojih je većina počinjena u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenog djela pranja novca i pomaganja u pranju novca.

“Nadalje se osnovano sumnja da su tijekom 2018. i 2019. godine, u Zagrebu, I. i II. okr. prema zajedničkom dogovoru da će dio nepripadno ostvarene imovinske koristi plasirati u daljnje legalne financijske tijekove u Hrvatskoj kako bi prikazali navodno zakonito porijeklo tih sredstava, navedeni dogovor realizirali transferima na ime navodnog zajma ugovornih plaćanja trgovačkom društvu čiji je direktor I. okr. te daljnjim transferima na ime navodnog ugovornog plaćanja društvu čija je direktorica šogorica I. okr., kako bi dalje raspolagali sredstvima tih društava plasmanom u legalne financijske tijekove radi stjecanje nekretnina odnosno poslovnih prostora u Zagrebu”, stoji u priopćenju koje je u cijelosti moguće pročitati na službenoj stranici OVDJE.

Komentari