Amnesty tvrdi da je hrvatska policija mučila migrante na granici

Ivan Peric / CROPIX

Skupinu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, priopćio je u četvrtak Amnesty International.

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ozljedama, navodi se u istrazi Amnestyja u kojoj je ispitano šest migranata.

Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prijelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, kaže Amnesty.

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći sa 26. na 27. svibnja nedaleko od Plitvičkih jezera.



Policija je “pucala u zrak, zatim udarila nogama i opetovano tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja”, stoji u priopćenju Amnestyja.

“Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata.”

Amnesty kaže da je također razgovarao s liječnicima koji su im sanirali ozljede nakon što su protjerani natrag u BiH te dužnosnicima nevladine udruge koji su isto vidjeli njihove ozljede.

Jedan liječnik rekao je Amnestyju da njihove ozljede uključuju prijelome, posjekotine, modrice, ozljede glave i kolaps pluća.

Skupina navodi da je kontaktirala hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

“Europska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njezinim vanjskim granicama. Njezina šutnja dopušta pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica”, rekao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda za Europu Amnesty Internationala.

Komentari