Amerikanci u svom posjedu imaju oko polovine dostupnog civilnog oružja u svijetu

Pixabay

Sjedinjene Američke Države doslovno ′plivaju′ u osobnom oružju. Stoga i ne iznenađuje rast stope nasilja, ubojstava, ali i samoubojstava. Njegova prevelika količina i laka dostupnost na tržištu itekako je ostavila traga na društvu. SAD je jedina zemlja na svijetu u kojoj je oružja koje posjeduju civili – više nego stanovnika. Na 100 Amerikanaca – 120 komada. Trećina je stanovnika naoružana. Gotovo polovina dostupnog civilnog oružja u svijetu – u rukama je Amerikanaca.

 

– Fotografirali smo se. Posljednji put snimljena je oko 10:54. Obećali smo joj da ćemo navečer proslaviti njezin odličan uspjeh uz sladoled. Još je vidim kako hoda s nama prema izlazu, sjeća se Kimberly Rubio, majka ubijene učenice iz Ubaldea.

 



10-godišnja Lexi Rubio ubijena je nekoliko minuta poslije u učionici zajedno s još 18 svojih razrednih kolega i dvije učiteljice. Ubojica je tek napunio 18 godina.

 

– Tražimo zabranu jurišnih pušaka i spremnika velikog kapaciteta. Razumijemo da je nekim ljudima koji financiraju političke kampanje, važnije oružje od djece, govori Kimberly Rubio.

 

Tjedan prije još jedan 18-godišnjak u Buffalu nasumice je pucao na kupce u trgovačkom centru. Jurišnu pušku darovali su mu roditelji kad mu je bilo samo 16 godina.

 

– Moj sin, Zair, ima rupu s desne strane vrata, dvije na leđima i još jednu na lijevoj nozi. Dok mu čistim rane, osjećam komadiće metka u leđima, rekla je Zaneta Everhart, majka djevojke ranjene u pucnjavi u Buffalu.

 

Svi Amerikanci tako ne misle. Ova žena izgubila je sina u pucnjavi, no protivi se svakoj zabrani oružja.

 

– Naši lobisti za kontrolu oružja i političari tvrde da će njihova politika spasiti živote i smanjiti nasilje. Pa, ta politika nije spasila mojeg sina. (U našoj udruzi) vjerujemo da je obrazovanje ključ sigurnosti, a ne neučinkovito zakonodavstvo, govori Lucretia Hughes, majka sina koji je poginuo u pucnjavi.

 

Rasprava pred Odborom za nadzor i reformu Zastupničkog doma traje već danima, no jedino što je zastupnicima zajedničko jest osjećaj šoka i straha zbog masovnih pucnjava, i ništa više.

 

– Stranke zastupaju interese svojih birača, ali ne i interes nacije u cjelini. To je jaz koji je ugrađen u američku politiku i gotovo ga je nemoguće riješiti, naglašava Joseph Williams, politički komentator.

 

U nedostatku konkretne akcije u Kongresu, sve više saveznih država donosi svoje zakone o oružju. New York tako podiže dobnu granicu za njegovo posjedovanje s 18 na 21 godinu. U Ohiju i Floridi dopušteno je nastavnicima nošenje oružja na nastavi, a Teksas planira bolje naoružavanje školskog osiguranja.

 

U prvih pet mjeseci ove godine u SAD-u dogodilo se više od 250 masovnih pucnjava.

Komentari