Američki veleposlanik: Nadamo se da će Hrvatska izabrati F-16

N1

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je u utorak u Zagrebu da su borbeni avioni F-16 “najbolji borbeni avioni na svijetu” i nada se da će se Hrvatska pri kupnji novih zrakoplova odlučiti za američku ponudu.

“Mislimo da je F-16 izvrstan izbor za Hrvatsku i nadamo se da će ih izabrati”, rekao je američki veleposlanik novinarima u utorak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na kojem istraživači i studenti do 1. listopada mogu isprobati simulator F-16.

“Važno je da i studenti i istraživači imaju pristup ovoj tehnologiji”, rekao je profesor Zdravko Terze, voditelj studija zrakoplovnog inženjerstva na FSB-u. Terze je istaknuo da je gostovanje američke tvrtke Lockheed Martin na fakultetu “još jedna potvrda izvrsnosti naših istraživača”.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona i dobila je ponudu SAD-a za nabavku novih F-16, a Kohorst ističe da SAD nudi “puni paket”.



“U Europi je tisuću aviona F-16. Nije riječ samo o kupnji nekoliko aviona, već i o ulasku u klub”, rekao je američki veleposlanik.

Kohorst je poručio da je “F-16 najbolji borbeni avion na svijetu” koji se dokazao u borbama, ali je dodao da se ne radi samo o nabavci aviona već i o “održavanju dugogodišnjih partnerskih odnosa”.

J. R. McDonald iz tvrtke Lockheed Martin rekao je da izbor aviona F-16 “nudi mogućnost strateškog partnerstva ne samo sa SAD-om i NATO-om, već i regionalno” jer će tako ući u klub s Bugarskom i Slovačkom koje su se odlučile za te lovce.

Kohorst je istaknuo da će novi F-16 biti skuplji, ali će imati veću vrijednost. “Potrajat će dulje, trebat će manje održavanja i to je najbolji proizvod koji možete kupiti”, dodao je.

Hrvatska “vrlo blizu” ukidanja viza za SAD

Američki državni tajnik Mike Pompeo na europskoj je turneji, a u petak stiže u posjet Hrvatskoj. U Dubrovniku će ga primiti premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Predviđen je i susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića.

Razgovarat će o obrambenoj suradnji, avionima F-16, dvostrukom oporezivanju, jugoistoku Europe te o viznom izuzeću kojemu smo “vrlo blizu”, rekao je Kohorst.

Uvjet Hrvatskoj za ukidanje američkih viza za manje je od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu. Kohorst je rekao da nemaju još službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, ali je “vrlo optimističan”.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz tog režima isključena krajem prošle godine.

Komentari