Američki stručnjak za šumske požare: Dnevna snaga požara u Turskoj najveća je od 2003. godine

flickr/ilustracija

Stručnjak za šumske požare u EMWF-ovoj Službi za nadzor atmosfere Copernicus, Mark Parringtonom, komentirao je izbijanje velikih požara na jugoistoku Europe.

“Iako se šumski požari vrlo često događaju na Mediteranu u ljetnim mjesecima, uključujući i razorne požare prošlih godina, intenzitet i broj aktualnih požara je mnogo veći nego što to inače viđamo”, potvrdio je Mark Parrington u razgovoru za N1.

“Kada govorimo o procijenjenim emisijama, koji su, primjerice, sedam do osam požarno aktivnih dana u Turskoj, vrijednosti su više nego za cijelu požarnu sezonu, i to gledajući bazu podataka koja je aktivna od 2003. godine”, rekao je.

Tvrdi kako se uočava povećanje na ljestvici intenziteta, ali još uvijek nema podataka o tome kako to utječe na brzinu širenja požara pri tlu.



“Vrlo često je jako teško znati uzrok šumskog požara. To može biti čovjekov utjecaj, ali i slučajan uzrok”, rekao je Parrington.

S obzirom na mnogo aktivnih požara sve nas zanima kako utječu na kvalitetu zraka, kao i trebamo li biti zabrinuti. Parrington kaže da utjecaj na atmosferu ima dim koji se oslobađa tijekom požara.

“Dim uslijed šumskih požara jako narušava kvalitetu zraka, sadrži čestice i plinove koji se mogu dulje zadržavati u atmosferi i tako negativno utjecati na kvalitetu zraka na požarnom području”, rekao je.

Topliji i suši klimatski uvjeti vode ka sve većem riziku od šumskih požara.

Parrington je podijelio podatke za Tursku, prema kojima je od lipnja do kolovoza ukupna dnevna snaga požara najveća od 2003. godine.

Za druge zemlje, navodi stručnjak, vrijednosti još nisu apsolutno najviše, ali perzistiraju danima i mogle bi još rasti. Budno se prati razvoj situacije!

Komentari