Američki Senat usvojio rezoluciju o ljudskim pravima u Hong Kongu: Trump još nije zauzeo stav

Bijela kuća

Američki Senat jednoglasno je u utorak usvojio prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu. Odluka dolazi nakon udara kineskih vlasti na prodemokratske prosvjednike u toj autonomnoj pokrajini.

Zakonom bi se od državnog tajnika Mike Pompea tražilo da bar jednom godišnje potvrdi da Hong Kong i dalje ima dovoljno autonomije kako bi se kvalificirao za posebno američko trgovačko razmatranje koje jača njegov status svjetskog financijskog centra. Također predviđa sankcije protiv odgovornih za kršenje ljudskih prava u Hong Kongu.

Usvojeni prijedlog Zakona o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu bit će upućen Predstavničkom domu Kongresa, koji je ranije usvojio sličan akt. Dva doma Kongresa sada trebaju usuglasiti ta dva akta prije nego prijedlog zakona bude poslan američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Iz Bijele kuće javljaju se informacije da Trumpov kabinet nije usuglašen oko prijedloga zakona. Neki su zabrinuti da bi to moglo narušiti trgovinske pregovore s Kinom i a drugi smatraju da je vrijeme da zauzmu stav oko Kine po pitanju ljudskih prava i statusa Hong Konga.



Peking je osudio prijedlog zakona i poručio da bi se SAD trebao odmah prestati miješati u poslove Hong Konga i Kine.

Američki Senat je u utorak jednoglasno usvojio i drugi prijedlog zakona kojim se zabranjuje izvoz određene municije policijskim snagama Hong Konga. Zabranjuje izvoz predmeta kao što su suzavac, sprej za papar, gumene metke i omamljujuće puške.

Komentari