Američki predsjednik u Japanu pokreće ekonomski program za Indo-Pacifik

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u nedjelju u Japan kako bi pokrenuo program snažnijeg američkog gospodarskog angažmana s Indo-Pacifikom, no i prije nego je program objavljen suočava se s kritikama.

U drugom dijelu prvog putovanja u Aziju otkako je preuzeo dužnost američkog predsjednika, Biden će se sastati s čelnicima Japana, Indije i Australije, zvanom skupina “Quad”, koja je važan dio njegove strategije za suprotstavljanje rastućem utjecaju Kine.

Biden će se susresti s carom Naruhitom u ponedjeljak u Tokiju prije razgovora s premijerom Fumiom Kishidom. Očekuje se da će on i Kishida razgovarati o planovima Japana za proširenje vojnih sposobnosti u odgovoru na rastuću moć Kine.

U Tokiju će u ponedjeljak startati Bidenov dugo iščekivani Indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet (IPEF), kojega je cilj čvršće povezati zemlje regije, uključujući otpornost lanaca opskrbe, čistu energiju, infrastrukturu i digitalnu trgovinu.



Washingtonu je nedostajao gospodarski stup u njegovu indo-pacifičkom angažmanu otkako je bivši predsjednik Donald Trump napustio multinacionalni trgovinski sporazum koji je sada poznat kao Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo, a čime je ostavio Kini slobodan prostor da proširi svoj utjecaj.

Bijela kuća htjela je da najava IPEF-a predstavlja formalni početak pregovora s ključnom skupinom zemalja istomišljenica, ali je Japan želio osigurati da se uključi što više zemalja jugoistočne Azije, rekli su trgovinski i diplomatski izvori.

Nema poticaja

Dužnosnik japanskog ministarstva financija rekao je da se mnoge zemlje jugoistočne Azije neće pridružiti IPEF-u zbog nedostatka praktičnih poticaja poput smanjenja carina.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima da Tajvan neće biti dio IPEF-a, ali da Washington želi produbiti gospodarsku suradnju s tom samoupravnom otočnom regijom u sektoru visoke tehnologije, uključujući poluvodiče i lance opskrbe.

Biden će sudjelovati u utorak, drugog dana posjeta Tokiju, na drugom fizičkom sastanku skupine Quad. Četiri zemlje dijele zabrinutost u vezi s Kinom, ali je Quad kao skupina izbjegla izrazito antikinesku agendu, uglavnom zbog osjetljivosti s indijske strane.

Snažne sigurnosne veze Indije i Rusije te odbijanje Indije da osudi rusku invaziju na Ukrajinu vjerojatno će spriječiti bilo kakvu čvrstu zajedničku izjavu o tom pitanju, smatraju analitičari.

Na svom posljednjem summitu u ožujku, čelnici Quada složili su se da se ono što se dogodilo Ukrajini ne smije dogoditi u Indo-Pacifiku, a to se odnosi na kinesku prijetnju Tajvanu, iako Peking nije izrijekom spomenut.

Kineski izaslanik za korejska pitanja Liu Xiaoming objavio je na Twitteru da Washington “okuplja zatvorenu i ekskluzivnu ‘kliku'”.

Komentari