Američki predsjednik potvrdio smrt vođe Al-Qaede Zawahirija

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

– Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema, rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

– Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija poćetkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste, kazao je Biden.

Ayman al-Zawahiri je bio Al-Qaedin vođa, te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji ’emir’ Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao “pravi mozak” al-Qaede.



Zawahiri, egipatski kirurg za kojeg je SAD nudio 25 milijuna dolara za njegovu glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s velikom pouzdanošću utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava.Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Reakcije na smrt vođe al-Qaede Al-Zawahirija

– Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavit ćemo podupirati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zalagati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica, kazao je američki državni tajnik Antony Blinken.

– Zawahiri se smatra jednim od vođa terorizma koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

– Smrt Aymana al-Zawahirija je korak prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promicanju mira i sigurnosti i zaštiti ljudi ovdje kod kuće i širom svijeta, kazao je kanadski premijer Justin Trudeau.

– Večerašnja vijest također je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Afganistanu. I nadam se da pruža malu mjeru mira obiteljima 11. rujna i svima ostalima koji su patili od ruku al-Qaide, bivši predsjednik SAD-a Barack Obama.

Komentari