Američki predsjednik od Kongresa traži 33 milijarde dolara za Ukrajinu

Twitter

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara za potporu Ukrajini i nove alate za izvlačenje financijskih sredstava od ruskih oligarha.

Golem zahtjev za financiranje uključuje preko 20 milijardi dolara za oružje, streljivo i drugu vojnu pomoć, kao i 8,5 milijardi dolara izravne ekonomske pomoći vladi i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

 

– Potreban nam je ovaj zakon kako bismo podržali Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu, rekao je u četvrtak Biden u Bijeloj kući nakon što je potpisao taj zahtjev.



 

– Cijena ove borbe nije jeftina, ali prihvaćanje agresije bit će skuplje, dodao je.

 

Sjedinjene Države odbacile su slanje vlastitih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi europski saveznici Kijevu su isporučili oružje poput bespilotnih letjelica, teškog topništva Haubica, protuzračnih i protutenkovskih projektila Stinger i Javelin.

 

Biden bi također htio zaplijeniti više novca od ruskih oligarha kako bi se pomoću tih sredstava financiralo ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

 

– Njegov prijedlog omogućio bi američkim dužnosnicima da zaplijene više imovine oligarha i taj novac daju Ukrajini i dodatno kriminaliziraju izbjegavanje sankcija, priopćila je Bijela kuća.

 

Mjere su dio napora SAD-a da izolira i kazni Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu 24. veljače, kao i da pomogne Kijevu da se oporavi od rata koji je pretvorio gradove u ruševine i prisilio više od pet milijuna ljudi na bijeg u inozemstvo.

 

Iako zastupnici uglavnom podržavaju potrošnju na Ukrajinu, republikanci u Kongresu upozorili su u četvrtak da bi istodobno izdvajanje novca za Ukrajinu i za pandemiju moglo teško proći.

 

– Nije me briga kako će to učiniti, rekao je Biden.

 

– Mogu to učiniti odvojeno ili zajedno, ali trebamo oboje, dodao je.

 

– SAD i njihovi europski saveznici zamrznuli su 30 milijardi dolara imovine bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnost, priopćila je Bidenova administracija.

Komentari