Američki predsjednik kritizirao saudijskog princa zbog ubojstva novinara, Bin Salman mu odgovorio: “A što su SAD radile u Iraku?!”

Twitter

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Saudijska Arabija radila na sprečavanju greški poput ubojstva novinara Jamala Khashoggija, ali da su i SAD činile pogreške, uključujući Irak, rekli su saudijski dužnosnici.

Biden je u petak rekao princu Mohamedu da ga drži odgovornim za ubojstvo novinara Washington Posta, Jamala Khashoggija u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2018.

“Kraljevstvo je poduzelo sve mjere da spriječi slične pogreške u budućnosti”, rekao je princ Bidenu.

Princ je zanijekao odgovornost za Khashoggijevo ubojstvo.



Saudijski dužnosnik, u priopćenju poslanom Reutersu o razgovoru dvojice čelnika u petak, rekao je da je princ prijestolonasljednik rekao da bi pokušaj nametanja određenih vrijednosti silom na druge zemlje mogao imati suprotan učinak.

Biden, koji je sletio je petak u Saudijsku Arabiju na svome prvom putu na Bliski istok kao predsjednik, sudjeluje u subotu na samitu sa šest zaljevskih zemalja i Egiptom, Jordanom i Irakom.

Susret s princom Mohammedom izazvao je lavinu kritika zbog kršenja ljudskih prava.

Biden je obećao od Saudijske Arabije napraviti “izopćenika” na globalnoj pozornici zbog ubojstva Khashoggija 2018. godine, no konačno je odlučio da američki interesi diktiraju poboljšanje odnosa s najvećom svjetskom izvoznicom nafte i arapskom silom.

“U istoj godini, odvili su se slični incidenti vrijedni žaljenja i drugi novinari su ubijeni u drugim dijelovima svijeta”, rekao je princ prijestolonasljednik. “SAD je također napravio pogreške poput incidenta u zatvoru Abu Ghraib u Iraku i druge.”

Sve zemlje diljem svijeta, osobito SAD i kraljevstvo, dijele vrijednosti s kojima se slažu i imaju druge s kojima se ne slažu, rekao je princ.

“Međutim, pokušati nametnuti te vrijednosti silom imalo bi suprotan učinak kao što se dogodilo u Iraku i Afganistanu gdje je SAD bio neuspješan”, rečeno je u priopćenju.

Washington je smekšao svoj stav prema Saudijskoj Arabiji otkad je ranije ove godine Rusija pokrenula svoju invaziju Ukrajine, uzrokujući jednu od najgorih kriza energetskih zaliha.

Bidenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije u vrijeme visokih cijena sirove nafte i drugih problema povezanih sa sukobom Rusije i Ukrajine.

Washington također želi obuzdati utjecaj Irana u regiji i globalni utjecaj Kine.

Komentari