Američki investitor otkriva zašto je odustao od posla vrijednog pola milijarde dolara u Hrvatskoj

Jeffory D. Blackard s Donaldom Trumpom i senatorom Rick Santorumom

Tvrtka Blackard Global izvijestila je u srijedu da za sada odustaje od ulaganja u turistički projekt na otoku Pašmanu, vrijednog oko pola milijarde dolara, ističući kako ono jednostavno predstavlja preveliki rizik.

Ulagači iz Blackard Globala kažu da, iako su naišli na profesionalan pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju i u općini Pašman i u Zadarskoj županiji, imaju više razloga zbog kojih se za sada moraju povući iz projekta.

S obzirom na to da su do sada uložili stotine tisuća dolara u projekt na Pašmanu, kažu da je želja za ulaganjem bila više nego očita. No, iako su od početka bili informirani o postojanju određenih financijskih obveza koje bi kao budući investitori trebali podmiriti, iz Blackard Globala kažu da nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura.

“Iako se kroz pregovore dvije strane taj iznos uspio smanjiti na otprilike dva i pol milijuna eura, to je još uvijek bio prevelik investicijski rizik. Mnogo govori i činjenica da je Blackard Global bila jedina tvrtka koja se uopće prijavila na natječaj”, kaže se u priopćenju.



Napominju i kako igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za tvrtku Pašman rivijera d.o.o. te da ne postoji urbanistički plan uređenja, što je bila obveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera, te je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika.

“Ukratko, riječ je o greenfield investiciji, a financijske obveze više odgovaraju bronwfield investiciji, što za Blackard Global nije prihvatljivo”, poručuju.

Predsjednik Uprave i direktor tvrtke Blackard Global Jeffory D. Blackard izjavio je da bi za njih, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 milijuna dolara jednostavno predstavljalo prevelik rizik.

“Kada bi, i da smo izgradili resort, u budućnosti došlo do poremećaja na turističkom tržištu Sredozemlja našli bismo se u financijskim problemima, a kako pravila natječaja ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti održati stabilnost projekta. Također, općina nije bila u mogućnosti omogućiti bilo kakvo jamstvo za nas kao investitore. Iz mojeg iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gdje u svijetu moraju biti atraktivne za investitore. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj“, poručio je Blackard.

U međuvremenu su se oglasili iz općine Pašman.

Izgubili investiciju od pola milijarde dolara: Oglasio se i načelnik Općine Pašman

Inače, Pašman Rivijera je dugonajavljivani turistički projekt, a Blackard je još lani u Zagrebu na marginama Investicijskog foruma zdravlja i turizma izjavio za Hinu da vjeruje da je došao trenutak za njegovu realizaciju.

“Taj se projekt priprema više od deset godina i vjerujem da je došao trenutak i za realizaciju, jer investicija je praktički spremna, a radi se o više od 100 milijuna dolara u prvoj fazi. To nije malo”, kazao je Blackard, uz dodatak da je taj projekt “još uvijek u fazi ‘tendera’.

Komentari