Američki državni tajnik dolazi u Dobrovnik: Hoćemo li se oprostiti s vizama za SAD?

Flickr

Državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD.

Američki državni tajnik Mike Pompeo trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. On je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Donald Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima.

Mandat ove administracije je na isteku, a izbori na kojima će aktualni predsjednik tražiti ‘još četiri godine’ protiv bivšeg potpredsjednika Joea Bidena održat će se 3. studenoga.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.



Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

Komentari