Američka zrakoplovna tvrtka Boeing priznala odgovornost za avionsku nesreću u Etiopiji 2019.

Boeing je u srijedu na sudu priznao odgovornost za avionsku nesreću u Etiopiji 2019. u kojoj je poginulo 157 osoba.

Prema nagodbi između kompanije Boeing i obitelji žrtava, odvjetnici žrtava neće tražiti kaznenu odštetu, a Boeing neće osporiti tužbe koje se podnose u Illinoisu.

“Boeing želi osigurati da svim obiteljima koje su izgubile najmilije u nesrećama bude u potpunosti nadoknađen njihov gubitak. Prihvaćanjem odgovornosti Boeing omogućuje objema stranama da se usredotoče na određivanje odgovarajuće naknade za svaku obitelj”, poručili su u srijedu iz Boeinga.

Odvjetnici žrtava istaknuli su u priopćenju da je Boeing prema sporazumu priznao “da zrakoplov 737 Max u vlasništvu kompanije Ethiopian Airlines nije bio siguran” i da neće pokušati okriviti bilo koga drugog za nesreću.



“Ovo je značajna prekretnica za obitelji u njihovoj potrazi za pravdom jer će to osigurati da ih se pravilno tretira i da se ispune uvjeti za naplatu pune odštete prema zakonu Illinoisa”, rekli su odvjetnici.

Ralph Nader, čija je nećakinja bila jedna od žrtava nesreće, kritizirao je ovu nagodbu jer ona onemogućuje odvjetnicima da kazneno propituju sadašnje i bivše direktore Boeinga te pokrenu kaznene zahtjeve za odštetu.

Komentari