Američka vlada naručila od Pfizera naručuje 10 milijuna doza lijeka protiv COVID-a

Američka vlada naručila je od laboratorija Pfizer 10 milijuna doza lijeka protiv COVID-a za 5,29 milijardi dolara, što su odobrile zdravstvene vlasti, a predsjednik Joe Biden tvrdi da će ih dijeliti besplatno.

Farmaceutska tvrtka, koja prodaje cjepivo protiv virusa u suradnji s BioNTechom, predala je početkom tjedna zahtjev za hitno odobrenje tog dugo očekivanog lijeka koji se uzima jednostavno kod kuće prvih dana simptoma u slučaju zaraze.

– Čak i ako agencija tek treba dati zeleno svjetlo, odmah sam poduzeo mjere kako bi jamčio dovoljne količine lijekova za američko stanovništvo, naglasio je Biden u priopćenju.

Vlada poduzima “potrebno kako bi jamčila da će lijek biti lako dostupan i besplatan”, dodao je Biden i inzistirao na važnosti cjepiva.



Antivirusni lijek, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma.

Ta su ispitivanja provedena među osobama koje imaju veliki rizik od razvoja teških slučajeva COVID-a.

Antivirusni lijekovi smanjuju sposobnost virusa da se replicira i tako usporava bolest. Oni predstavljaju ključnu nadopunu cjepivu za zaštitu od COVID-a.

– Cijepljenje je i dalje najvažnije za zaštitu sebe i drugih i za zaustavljanje ove pandemije, naglasio je američki ministar zdravstva Xavier Becerra u odvojenom priopćenju.

– Ali one koji se razbole i prijete im teške posljedice, pilule bi mogle spasiti od odlaska u bolnicu, dodao je.

Narudžba Washingtona predviđa 10 milijuna doza lijeka, a prve će stići do kraja godine i u 2022.

Komentari