Alku još nisu zaustavile ni kuga ni kolera, a može li u tome uspjeti korona?

Ministar zdravstva izdvojio je tri vjenčanja koja se vode kao žarišta koronakrize zbog kojih je virus ušao i u Sinj koji se priprema za Alku po korona pravilima.

Iako broj oboljelih u cetinskom kraju raste, iz Viteškog alkarskog društva ne vjeruju da će epidemija ugroziti održavanje 305. Alke, jer je nisu prekinule, ni kuga, ni kolera.

Alka se može trčati i pred praznim gledalištem. No iz viteškog alkarskog društva nadaju se da ipak neće.

“Mi smo u kontaktu s nacionalnim stožerom i jučer je naša delegacija bila u Zagrebu. Dogovaramo mjere na koji način da održimo ovogodišnje alkarske svečanosti”, kazao je Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj.



Prema zadnjoj odluci, bit će popunjena tek četvrtina gledališta koje inače prima do šest tisuća ljudi.

“Danas smo kontaktirali sa Stožerom. U Sinju nema ni jedan novi slučaj, što je svakako ohrabrujuće. Ja se nadam, toplija su vremena, i da će do devetog kolovoza, do Alke, epidemiološka situacija biti puno bolja”, rekao je Jukić.

Ipak, u cetinskom kraju je oko 15 zaraženih osoba i to sa svadbe koja se održala u Hrvacama prije desetak dana.

“Na području općine Hrvace na tom vjenčanju je boravilo 15 osoba koje su se zarazile. Što se tiče općine Hrvace, dosad je bilo šest pozitivnih slučajeva na koronavirus”, kazao je Jakov Titlić, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Hrvace.

U samim Hrvacama, koje je Stožer proglasio žarištem, tek je jedan oboljeli. Ipak, mještani su zabrinuti zbog svadbi koje okupljaju i do tristo ljudi.

“Trebalo je od toga odustati jer se stalno događa u zadnje vrijeme da se ta žarišta pojavljuju na velikim okupljanja, vjenčanjima i slično”, smatra Željko iz Hrvaca.

“Ovo je žarište stiglo izvana koliko ja čujem. To je Slavonija. Tu su bili pojedinci koji su već došli zaraženi na vjenčanje”, ustvrdio je pak Luka iz Hrvaca.

“Pa i prije se vjenčavalo. Bilo je dvoje čeljadi. Kad sam se ja krizmao, bio je samo kum, ćaća i jedan pivac i sve je bilo u redu, a sad ih treba biti dvjesto”, kazao je Bartul iz Hrvaca.

Broj oboljelih mogao bi još rasti, jer se u samoizolaciji nalazi oko sto osoba, koje su kontakti zaraženih s vjenčanja, pišu Vijesti.hr.

Komentari