Alkarsko udruženje optužilo Bulja da je koristio funkciju za političke ciljeve, a on im odgovorio

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Viteško alkarsko društvo Sinj na službenim je stranicama objavilo priopćenje o održanoj Alci, u kojoj su optužili novoizabranog gradonačelnika Miru Bulja.

“Ovogodišnja 306. Alka održana je u duhu tradicije, a sukladno Statutu Društva i Pravilima o Alki te usmenim predajama što se prenose s koljena na koljeno.

Ovogodišnje alkarske svečanosti održane su u specifičnim okolnostima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19. Stoga smo bili prisiljeni organizirati ih u znatno drugačijem obliku nego što je uobičajeno.

Zbog propisanih epidemioloških mjera broj mjesta na tribinama smanjen je na polovicu. Ulaznice za Baru i Čoju nisu se prodavale, nego su se dijelile u predvorju Muzeja Sinjske alke” stoji u priopćenju.Napominju i kako su kod posjetitelja provjeravali COVID potvrde.

“Na ulazima na tribine provjeravane su EU digitalne COVID potvrde i negativni nalazi brzih antigenskih testova svakoga posjetitelja. Redovito smo pozivali gledatelje prova, Bare, Čoje i Alke na odgovornost i poštivanje epidemioloških mjera. Vojvodin prijem sveden je na sudionike alkarske povorke, svečane lože i dijela sponzora, a Večer slavodobitnika nije održana.”

No dotaknuli su se i novog gradonlnačelnika, mostovog Mire Bulja.

“Izražavamo žaljenje što gradonačelnik Grada Sinja gosp. Miro Bulj ponašanjem i odnosom prema alkarskim svečanostima nije bio na nivou koji zaslužuje funkcija prvoga čovjeka grada.

Kao dugogodišnji član Viteškoga alkarskog društva, jedno vrijeme alkarski momak, potom i član Upravnoga odbora, dobro je upoznat sa složenom organizacijom i odvijanjem manifestacije.

Stoga nemamo racionalno objašnjenje njegova ponašanja i ignorantskoga odnosa prema najvišim državnim dužnosnicima izbjegavanjem protokolarnih obveza.

Ponašanjem na alkarskom trkalištu za Baru, Čoju i Alku, učestalim ulascima na stazu remetio je regularnost natjecanja, onemogućavajući jednake uvjete za sve alkare. Žalosti nas što je javnu funkciju koju obnaša očigledno pokušao iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva.”, napisali su.

‘Sve što HDZ-u služi se diglo na zadnje noge kako bi me oblatilo’

No, u odgovoru, Bulj im nije ostao dužan.

“Alku moramo vratiti narodu!

Sve što HDZ-u služi se diglo na zadnje noge kako bi me oblatilo.

Ja nastavljam služiti samo dragom Bogu, mom narodu i vlastitoj savjesti čuvajući tradiciju i vrijednosti našeg Sinja!

Sinj je zlatni buzdovan i od davnine junački megdan, Sinj kao i naša Alka su junaštvo i čojstvo, čast i stav, a ne kukavičluk i poltronstvo!”, napisao je Bulj na Facebooku.

Komentari