Alemka Markotić: Posljednjih nekoliko dana liječnici su primijetili malo teže oblike, dob zaraženih se povisuje

Bruno Konjevic / CROPIX

Do prije 4, 5 dana većina pacijenata zaraženih koronavirusom bila je s blagim ili srednje teškim oblicima bolesti. U posljednjih nekoliko dana liječnici su primijetili malo teže oblike. Evo kako to objašnjava prof. Alemka Markotić.

“S povećanim brojem bolesnika dolazi određeni postotak onih koji imaju teže oblike bolesti. Sad se dob zaraženih povisuje, a dosad je prosječna dob zaraženih bila niža, zbog mladih koji obično imaju blaži oblik. Sada očekivano imamo teže oblike, a i u nastavku očekujemo više onih s težim oblicima”, kaže Alemka Markotić za Novu TV i poručuje mladima koji su moguće bili izloženi zarazi da ne budu u kontaktima sa starijima.

Profesorica Markotić smatra da je sada važno da se pripremimo za jesen i zimu kada će biti veći broj respiratornih infekcija te da na terenu bude sve spremno kao i da lokalni stožeri do kraja sezone imaju situaciju pod kontrolom.

“Važno je da se odmah i brzo dojave nova žarišta”, ističe prof. Markotić.



Komentirala je i liječenje plazmom, koje je američki predsjednik Donald Trump nazvao povijesnim, te kazala kako u liječenju plazmom nema nekih spektakularnih rezultata.

“Ipak treba i to liječenje uzeti u obzir u nekim težim slučajevima, treba pokušati sa svim”, smatra Markotić.

Osvrnula se i na prvi dokazani slučaj ponovljene zaraze koronavirusom u svijetu, točnije u Hong Kongu.

“Sve je moguće, to je za sad jedan dokazan slučaj na 23 i pol milijuna ljudi. Koliko znam, čovjek nema simptome, a bolest je slučajno detektirana. Riječ je i o drugačijem virusu, neke 24 mutacije ima ova nova zaraza, a to može biti jedan od razloga. Izgleda da virus ostavlja dosta solidnu imunost neko vrijeme, za očekivati je da veći postotak ljudi biti zaštićen ili da neće imati teže simptome u slučaju nove infekcije”, kaže Markotić.

Kazala je i kako se sada smatra da nakon dva tjedna zaraženi nemaju neku sposobnost širiti virus.

“Prema važećim preporukama ne trebaju testiranje i nakon dva tjedna samoizolacije mogu nastaviti s normalnim životom”, kaže Markotić za Novu TV.

Komentari