Alemka Markotić: Ovaj rast još nije odraz blagdanskih druženja, to ćemo vidjeti idući tjedan

Alemka Markotić/Marin Tironi/Pixsell

Profesorica Alemka Markotić ističe kako rast novozaraženih još uvijek nije odraz blagdanskih druženja.

Te ćemo brojeve vidjeti idući tjedan, a u međuvremenu razmatraju se i strože mjere.

“Sve su opcije na stolu. Ići će se u suradnji s regionalnim stožerima i dalje pratiti regionalna situacija i djelovati tamo gdje više rastu brojevi”, rekla je Markotić.

Dodatan razlog za zabrinutost je i sumnjičavost prema cjepivu AstraZenece i poremećaja zgrušavanja koji su se javili u rijetkim slučajevima te se stavljaju na popis nuspojava.



Markotić objašnjava kako je nešto malo veći rizik kod mladih žena koje bi eventualno mogle imati veću šansu za tromboze.

“Za sve ostale nije nikakav povećani rizik dodatni, plus u većini zemalja gotovo nema takvih nuspojava”, kaže Markotić i dodaje da je ipak veća sigurnost da se mlade žene cijepe.

Najveći rast zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Najviše novih slučajeva danas ima Splitsko-dalmatinska županija, a situaciju u splitskom KBC-u dodatno je zakomplicirala i nestašica krvi, ali i lijekova za onkološke bolesnike, što bi kažu u bolnici, trebalo riješiti kroz nekoliko dana.

Situaciju u splitskom KBC-u komentirala je Jela Mratinović Mikulandra, sa Zavoda za transfuzijsku medicinu.

“Nažalost nije riječ o nestašici nego povećanoj potrebi za krvnim pripravcima. Danju i noću isporučujemo krv na dvije lokacije, a potrebe su se povećale zbog pandemije. Teško je naći ljude koji će darovati krv”, kazala je Mratinović i rekla kako je odaziv darivatelja danas veći nego jučer.

Istaknula je kako najviše nedostaje krvnih grupi A i 0, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari