Alemka Markotić objasnila zašto je Stožer danas ukinuo neradnu nedjelju

Foto: Daniel Kasap / POOL / HINA / CROPIX

U RTL-u Danas gostovala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Na pitanje zašto je Stožer danas ukinuo neradnu nedjelju, Markotić je kazala da kao i kod drugih mjera, tako i kod ove dolazi do postepenog popuštanja.

“Epidemiolozi i HZJZ je procijenio da je epidemiološka situacija dobra i da se može dalje nastaviti sa popuštanjem mjera, uključujući i radnu nedjelju”, kazala je Markotić, za RTL Danas.

Hrvatska već dva dana nema novozaraženih od koronavirusa. Na pitanje da države u susjedstvu već proglašavaju kraj pandemije i objavljuju da su korona free, Markotić je kazala da je Slovenija proglasila kraj pandemije, Crna Gora već dosta dana nema pozitivnih slučajeva.



“Crna Gora se usudila reći da je bez korone. Vidjet ćemo. Hrvatska je od samog početka oprezna, zemlja smo koja je poželjna za brojne turiste. Nema razloga da trčimo ni sa jednom od tih izjava, niti da se ukida epidemija kad još uvijek traje u zemljama u okruženju i zemljama u EU”, kazala je Markotić te dodala da Hrvatska još treba čekati s tim objavama.

“Ništa se neće promijeniti ako mi sada proglasimo da je nešto slobodno, a za 20 dana opet kažemo da imamo novi slučaj”, rekla je.

Odgovorila je i na pitanje kada ćemo moći reći da smo pobijedili koronu.

“Kada cijeli svijet kaže da ju je pobijedio, onda možemo reći da smo pobijedili. Hrvatska je protiv korone napravila izvrstan rezultat, držimo se izvrsno i nadam se da ćemo tako i nastaviti”, kazala je Markotić.

No, premijer Plenković je danas rekao da smo pobijedili koronu.

“U tom kontekstu to možemo reći, u ovoj trenutnoj situaciji, da jesmo pobijedili. Nula pozitivnih se može reći kao pobjeda. Na nama iz struke je da dalje pratimo i vidimo hoće li se pojaviti neki novi slučaj”, rekla je Markotić za RTL Danas.

Komentari