Alemka Markotić o Braču: Da je ovo 90. minuta, taj jedan gol bi lako podnijeli

Bruno Konjevic / CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da je stigao zahtjev da se na Braču uvedu mjere slične onima koje su vrijedile do 27. travnja prije popuštanja mjera.

“Nacionalni i lokalni stožeri su u kontaktu cijelo vrijeme i učinit ćemo sve da se pomogne u rješavanju te situacije”, kazala je Markotić.

Tko je nulti pacijent na braču?

Na pitanje koliko je Brač daleko od uvođenja karantene, odgovorila je da prvo treba završiti epidemiološki izvid.

“Tada će biti puno jasnije, a sigurno će se raditi i dodatna testiranja. U okviru toga ne sumnjam da ćemo donijeti neke zajedničke odluke koje će biti najbolje za ovu situaciju. Kao što je slično bilo s drugim situacijama i probojima virusa na područja na kojima ih ranije nije bilo”, kazala je Markotić za RTL Danas.



Kazala je da se još ne može sasvim točno reći tko je nulti pacijent od kojeg se zaraza proširila Bračem. “Traje kompletan epidemiološki izvid, dosta ljudi je uključeno u ovu priču zbog bliskih kontakata i zbog nepoštivanja fizičke ili socijalne distance”, rekla je Markotić i dodala da se i dalje moramo odgovorno ponašati i dalje se držati mjera.

“Pacijent pušten iz splitske bolnice pozitivan je na koronavirus”

“Lijepo od nas je da idemo posjetiti bolesnika, ali to u ovo vrijeme baš i nije najpametnije. Možda je bolje nazvati, a samo oni koji nužno trebaju pomoći trebaju biti oko njega”, rekla je Markotić. Potvrdila je da je pacijent koji je pušten iz splitske bolnice i potom otišao na Brač – pozitivan na koronavirus.

“On je pozitivan. Ali treba se cijela slika sklopiti da se vidi otkud je infekcija krenula”, kazala je Markotić.

“Ako želimo turizam, moramo se odgovorno ponašati”

Iako Splitsko-dalmatinska županija u posljednje vrijeme ima najviše slučajeva zaraze, Markotić smatra da to još uvijek nije nešto drastično. “Ona je druga po redu najveća županija u Hrvatskoj, a oni su i otprilike dva tjedna kasnije i krenuli. Za očekivati je da se situacija tamo još nije stabilizirala”, kazala je.

“Ako želimo turizam, a svi ga želimo, moramo shvatiti da se moramo odgovorno ponašati i maksimalno se držati mjera koliko možemo. Ne postoji nitko na svijetu tko je svim mjerama zaustavio svo kretanje virusa. Ali s ovim načinom kako smo se dosad ponašali, učili smo situaciju jako dobrom”, rekao je Markotić.

“Bila sam pokusni kunić HZJZ-u”

Na pitanje je li slučaj Brač primljen gol u 90. minuti, Markotić je kazala da bi bilo jako dobro da je ovo 90. minuta. “Da je ovo 90. minuta, taj jedan gol bi lako podnijeli. No, mislim da se još uvijek ne možemo opuštati, pred nama je još dosta borbe s koronavirusom i važno je da smo u velikoj prednosti pred njim i da držimo situaciju pod kontrolom, kao što smo je dosad držali”, kazala je Markotić.

Otkrila je da se prije tjedan dana poslužila HZJZ-u kao pokusni kunić kada su isprobavali serološka testiranja. “U tom testu sam bila negativna. Nemam antitijela i nemam virus na brisu, kada sam ga radila”, kazala je. Kazala je da će krajem idućeg tjedna imati rezultate seroloških istraživanja u njihovoj klinici, piše RTL.

Komentari