Alemka Markotić: Moramo i dalje biti odgovorni, država je uložila 12 milijardi kuna u pokrivanje različitih troškova

Bruno Konjevic / CROPIX

Gostujući u emisiji RTL Danas, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti i članica Stožera civilne zaštite Alemka Markotić još je jednom apelirala na strpljenje i izbjegavanje velikih masovnih okupljanja, te ustvrdila da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama po pitanju epidemioloških mjera.

Komentirajući povratak svih učenika u škole, Alemka Markotić je rekla: “Već ovo sa školarcima je izvjesno popuštanje mjera. Za sve ostale mjere postupno će se pratiti situacija. Kao što ste vidjeli iz nekih europskih zemalja, i dobre i loše stvari se mogu dogoditi u tjedan dana”.

Potvrdila je da će nacionalni stožer dopustiti lokalnim stožerima donošenje samostalnih odluka u ublažavanju mjera, osobito prema turističkoj sezoni. “Svima nam je u interesu da regije koje su turističke mogu same stvoriti preduvjete za uspješnu turističku sezonu”, rekla je Markotić.

Braneći strategiju borbe protiv virusa, Markotić je naglasila ulogu financijskih poticaja iz državne blagajne. “Umjesto da smo spremni odmah osuditi sve i svakoga, moramo i dalje biti odgovorni. Sve situacije koje se odnose na dulja, veća, okupljanja, na dulji boravak u zatvorenom prostoru, mogu dovesti do restrikcija. Država je uložila 12 milijardi kuna u pokrivanje različitih troškova. Tih 12 milijardi možda bismo uložili negdje drugdje”, kaže Markotić.



Govoreći o novom soju koronavirusa, ustvrdila je da postoji mogućnost da je on već u Hrvatskoj. “Moguće je da imamo novi soj. Po brojevima slučajeva još ga nismo identificirali. To je velika opasnost, i zbog toga su cijela Europa i cijeli svijet oprezni, polako se otvaraju. Mi, Estonija i Finska smo među najliberalnijima, ono što cijeli svijet označava kao rizično pokušavamo držati pod kontrolom”, istaknula je.

Komentirajući nalaze po kojima cjepivo AstraZenece, kojeg je Hrvatska najviše naručila, nije dovoljno učinkovito kod starijih osoba, rekla je: “Cjepiva kod starijih ljudi ne djeluju kao kod mlađih, ali će po našem mišljenju djelovati dovoljno da zaštite najugroženiju populaciju”, rekla je za RTL.

Komentari