Alemka Markotić izglasana je za Zagrepčanku godine; Petek: Nagrada je obezvrijeđena

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

S pet glasova “za” i dva “suzdržana” Alemka Markotić izglasana je za Zagrepčanku godine. 

No prije nego što joj se ona i službeno dodijeli na Dan grada Zagreba 31. svibnja, prvo tu titulu mora potvrditi većina u Skupštini na idućoj, 40. sjednici, koja je zakazana za 16. ožujka.

Suzdržana su bila dva člana Odbora iz redova skupštinske oporbe – nezavisni Renato Petek i SDP-ova Mladenka Pašalić Patarčec, dok je većina koju čine članovi zagrebačkog HDZ-a i stranke Bandić Milan 365, njih petero, glasala za prijedlog.

Petek: Nagrada je obezvrijeđena 

Ovakav razvoj događaja razljutio je Renata Peteka, koji je za vrijeme rasprave žustro isticao razloge zbog kojih Alemka Markotić ne bi trebala dobiti tu nagradu.



“Ovim prijedlogom koji dolazi iz kuhinje HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti smatram da je nagrada obezvrijeđena. Žena koja tu nagradu dobije treba imati vrijednosti koje stoje u javnom pozivu – uzorita i primjer u društvu. No profesorica Makotić dio je jednog tijela koje je donosilo odluke mjera za vrijeme pandemije, a istovremeno ih je kršila”, govorio je Petek, referirajući se na odlazak na misu profesorice Markotić.

No to ne znači da je mjere i kršila, isticao je HDZ-ov Mario Župan, dodajući da je stajala vani, s maskom te odgovarajućom distancom i njen je jedini teret da je držala govor na misi.

Mislav Herman, predsjednik Odbora za javna priznanja te ujedno i čelnik Skupštine, aludirao je, pak, da Petek koristi sjednicu za poruke u kampanji za lokalne izbore, s obzirom da se kandidirao za gradonačelnika.

“Bili ste puno mirniji iza zatvorenih vrata, ovo je politizacija javnog prostora. To nije korektno, ali je vaše pravo”, govorio je Peteku Mislav Herman.

Na izbore se osvrnuo i Petek, dodavši da je ovo dokaz da suradnja između HDZ-a i stranke pokojnog gradonačelnika cvate te da je uvjeren da će zbog ovakvih stvari u svibnju doći do promjena u metropoli.

Petek, pak, smatra da grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić puno bolje odgovara nagradi. Ona je bila jedna od 12 prihvaćenih kandidatkinja za Zagrepčanku godine.

Komentari