Alardović: Tko je kriv za gubitak izbora ćemo rješavati unutar HDZ-a; Kujundžić: Suradnja Milanovića i Plenkovića bit će dobra

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu da poraz HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima sigurno nije pozitivan za stranku, ali HDZ-ova Vlada nastavlja rad do kraja mandata.

Aladrović se nije htio upustiti u nagađanje tko je kriv za poraz Kolinde Grabar-Kitarović i ima li tu krivnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ili predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića.

“Ne bih razgovarao u javnosti o tome tko je kriv, to ćemo rješavati unutar HDZ-a. Imali smo jučer Predsjedništvo stranke, imat ćemo i dalje sastanke i na njima ćemo razgovarati o razlozima zašto rezultat nije onakav kakav je bio očekivan, ali u javnosti ne planiramo razgovarati o tome”, rekao je Aladrović uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Upitan za buduću suradnju s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem oko mirovinske reforme, ustvrdio je kako su to pitanja koja su jako bitna za hrvatsko društvo.



“Očekujem da ćemo o tome razgovarati tako da tražimo najbolje rješenje, odnosno da rješenje bude konsenzualno. Mirovinska pitanja tiču se milijun i 200.000 građana i tu moramo biti vrlo dogovorni, kako Vlada tako i predsjednik”, rekao je Aladrović koji smatra da nema prepreka suradnji premijera Andreja Plenkovića i novog predsjednika Milanovića.

Kujundžić: Slijede izbori pa tko bude pobjednik taj će voditi HDZ

inistar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije bilo povišenih tonova, već se se razgovaralo o tome što je propušteno na predsjedničkim izborima i što treba biti drugačije na parlamentarnima.

“Inače u životu, a posebice kad se jave poteškoće treba razgovarati i ne reagirati ishitreno. Tako smo i sinoć razgovarali, analizirali što je propušteno, što bi trebalo biti drugačije u izbornim procesima koji su u ovoj godini”, rekao je Kujundžić uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

“Neovisno o rezultatu ovih izbora, na parlamentarnim izborima HDZ će biti ustrojen tako da će Hrvati prepoznati kako je dugotrajno rješenje u opciji koja se zove HDZ i mi ćemo dobiti sljedeće parlamentarne izbore”, ustvrdio je.

Na pitanje hoće li to biti pobjeda s Plenkovićem na čelu odgovorio je: “Samo ime kaže – Hrvatska demokratska zajednica, demokratska znači da slijede izbori pa tko bude pobjednik taj će voditi HDZ”.

Osvrnuo se i na iseljavanje iz krajeva gdje je dosad uvijek pobjeđivao HDZ rekavši kako to nije proces koji je krenuo zadnju godinu dana ili pet godina već se iz njih uvijek iseljavalo.

“Ti razmjeri sada nisu veći, ali treba ih smanjivati a ne povećavati. Zadnju godinu dana imamo nešto manje iseljavanje no to ni u kom slučaju nije samo po sebi dovoljno, treba raditi dugoročan plan”, kaže.

Što se tiče odnosa novoizrabranog predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Kujundžić misli da će njihova suradnja biti dobra.

“Mislim da će suradnja biti dobra. Radi se o dvojici karijernih političara koji razumiju što je vlada, predsjednik, država, a nadasve što su interesi države i nacije”.

Komentari