Aladrović: U sljedećem razdoblju novci će se ulagati u kreiranje novih, a ne očuvanje starih radnih mjesta

Josip Aladrović/Zeljko Hladika/PIXSELL

Iako još uvijek pandemija koronavirusa nije gotovo, izgledno je da se koronakriza stišava. To je u srijedu potvrdio i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je rekao kako je “tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize te u punom zamahu”.

“Podaci za prvih 15 dana kolovoza govore nam da idemo u dobrom smjeru. Prelazimo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta”, rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Dodao je kako očekuje stabilne podatke o tržištu rada te kako će Hrvatska zadržati najveći broj zaposlenika u posljednju 21 godinu, koliko ih na taj način statistički prati.

No, on smatra kako je najveći izazov predstojećeg razdoblja pronaći adekvatnu radnu snagu. Ministar očekuje i porast primanja radnika.



Ipak, napominje kako je i dalje potreban oprez zbo koronakrize, a pojedinim granama gospodarstva potrebna je financijska pomoć kako bi se očuvala radna mjesta.

Nakon odmora razgovori s HUP-om i sindikatima

“Mjere za očuvanje radnih mjesta proširene su za srpanj, a za kolovoz nemamo nekakve intenzivne zahtjeve od poslodavačkih udruga jer se vidi snažni ekonomski rast. Snažna turistička sezona je pozitivno utjecala na tržište rada i poslovnu sposobnost poduzetnika”, istaknuo je Aladrović.

Prema njegovim riječima, treba se usmjeriti na pojedine sektore kojima je potrebna pomoć, iako se i oni sve više smanjuju. Ministar očekuje kako će se u sljedećem razdoblju više novaca iz državnog proračuna uložiti u nova radna mjesta.

O tome tko ima pravo za potporu za kolovoz još nije bilo razgovora jer gotovo svi mogu neometano raditi i ostvarivati poslovnu aktivnost, a nakon godišnjih odmora predstoje o tome razgovori s Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima.

Komentari