Aladrović: U Slavoniji nije bilo bitnih potresa na tržištu rada bez obzira na krizu

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je Vlada u mjere za očuvanje radnih mjesta u Slavoniji uložila oko 765 milijuna kuna, te da na tom području, unatoč posljedicama epidemije, nije bilo bitnih potresa na tržištu rada.

Sudjelujući na 11. sjednici Vladina savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Josip Aladrović je istaknuo kako je Vlada na području pet slavonskih županija u mjere za očuvanje radnih mjesta uložila oko 765 milijuna kuna.

Kada se gleda tržište rada u Slavoniji zaista nema bitnih potresa, bez obzira na krizu s koronavirusom. To je bio doprinos Vlade, prije svega poslodavcima, ali i zaposlenicima. Reagirali smo pravodobno i adekvatno i na području pet županija nismo imali bitnijih potresa na tržištu rada, ocijenio je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ustvrdio je da Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem za pet slavonskih županija znači perspektivu za financiranje njihovih strateških projekata u novoj EU-ovoj financijskoj omotnici. Među strateškim projektima su centri za gospodarenje otpadom, istraživanje geotermalnih izvora te izgradnja sušara za voće i povrće, kao projekti koji će utjecati na povećanje samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji hrane, rekao je Ćorić.



Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je projekt izgradnje i opremanja novoga osječkog KBC-a od prioritetnog značaja, na tragu Vladine zdravstvene politike koja naglašava potrebu policentričnog regionalnog razvoja. Svjedoci smo stanja zdravstvene infrastrukture koja nameće potrebu izgradnje novih suvremenih kapaciteta, ali uz to naglašavamo odlučnost Vlade da provede potrebne reformske mjere, koje će polučiti funkcionalnu i financijsku održivost zdravstvenog sustava, poručio je Beroš.

Strateški projekti vrijedni 11 milijardi kuna

Na sjednici Savjeta potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim je najavljena realizacija strateških projekata u pet slavonskih županija vrijednih skoro 11 milijardi kuna. Među tim projektima su rekonstrukcija pruge Okučani-Vinkovci, vrijedna 3,5 milijarde kuna, izgradnja i opremanje nove zgrade osječkog KBC-a, vrijedna dvije milijarde kuna, rekonstrukcija pruge Osijek-Virovitica, vrijedna 1,1 milijarde kuna te projekt rekonstrukcije i proširenja osječke Zračne luke, vrijedan 395 milijuna kuna.

Nakon sjednice potpisano je 66 ugovora o realizaciji projekata u Slavoniji, Baranji i Srijemu, ukupno vrijednih 440 milijuna kuna, među kojima su uređenje plovnog puta na Dunavu kod Sotina, rekonstrukcija dvorca “Pejačević” u Našicama i ugovori iz operativnog programa “Konkuretnost i kohezija”. Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se iduća sjednica Savjeta za Slavoniju održati u Požeško-slavonskoj županiji, u Pleternici.

Komentari