Aladrović o pregovorima sa sindikatima: Mora se pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu pretrpjeti

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ustvrdio je u četvrtak da su sindikati zadovoljni današnjim pregovorima, ali napominje kako se mora pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu pretrpjeti.

“Mislim da su sindikati zadovoljni, oni će konzultitrati svoje članstvo i vidjeti stavove, za sljedeću srijedu smo dogovorili idući sastanak na kojem ćemo dodatno definirati ove pregovore. Želimo pronaći kompromis između očekivanja i onog što javne financije mogu podnijeti”, rekao je Aladrović nakon sastanka sa sindikatima državnih i javnih službi.

Ističe kako su revidirali prethodnu ponudu te su nametnuli kao ideju da se isplata regresa obavi putem Cro-kartice, s idejom da se stimulira domaća potrošnja.

“Što se tiče povećanja plaća naš je prijedlog da se to suspendira do 1. siječnja 2021. Što se tiče božićnice dogovoreno je da će o tome razgovarati na jesen. Jubilarne nagrade su ostale nepromijenjene”, kazao je Aladrović.


Objasnio je da će onda u siječnju rast plaća biti kao što je ugovoren te će osnovica biti 6.044 kune.

Sa sindikatima obrazovanja, iza kojih je najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti, dogovorili su da ukoliko pristanu na ove korekcije, da u tom slučaju sporazum nakon štrajka ostaje na snazi onako kako je ispregovaran.

“Direktna ušteda u odnosu na sadašnju situaciju bila bi oko 450 milijuna kuna, to bi bila direktna ušteda za državni proračun. Ukoliko se uspijemo dogovoriti o plaćanju regresa kroz Cro-karticu još bi uspostavili bolje makroekonomske pokazatelje, potaknuli bi domaću potrošnju. Očekivali smo da će to biti na snazi cijele godine, ne bih isključio niti jednu mogućnost u budućnosti”, istaknuo je Aladrović.

Izrazio je nadu da će sindikati prihvatiti ponudu te na taj način pokazati solidarnost prema nesigurnim dijelovima ekonomije.

“Nadam se da će to nepovećanje plaća biti pozitivan znak sa strane sindikata prema ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo, i da će to zapravo biti jedan društveni konsenzus kojim svi mogu biti zadovoljni. Mi niti u jednom trenutku nismo osporili da su u ovoj krizi javne i državne službe cijelo vrijeme vrlo dobro, angažirano i vrlo kvalitetno odoljevati ovoj krizi”, kazao je Aladrović.

O zdravstvenim radnicima koji traže isplatu neadekvatno obračunatih prekovremenih sati rada, Aladrović je kazao kako su već prethodno o tome razgovarali.

“Imali smo neke ideje. Sa isplatom plaće u svibnju za travanj će biti riješeni problemi tih prekovremenih sati. Naravno da ćemo s njima razgovarati kada bude puni legitimitet neke sljedeće Vlade”, zaključio je Aladrović.

Komentari