Aladrović o potporama za očuvanje radnih mjesta: Samo za zaposlenike s covid potvrdom

Screenshot/HRT

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je nove kriterije za dobivanje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta.

“Ono što smo najavljivali, a to je da ćemo povezati covid potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost zajedno s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavili poduzetnicima i sindikatima. Ovo je prvi sastanak predstavljajući ovaj model. Dogovor je da se, nakon što raspravimo same elemente modela, da sljedeći sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore u financijskom smislu”, otkrio je Aladrović, javlja N1.

“Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Do sad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju covid potvrde”. Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje.

Dodao je da ovim modelom žele osnažiti odgovornost.



“Bilo bi apsurdno da sami sebe vlastitom neodgovornošću dovedemo u situaciju širenja zaraze i u situaciju pada ove sezone u odnosu na ono što možemo očekivati. Pozivamo na odgovornost i čvrsto vezivanje samih potpora poduzetnicima s brojem ljudi, zaposlenika koji će imati covid potvrde”, kazao je ministar.

Ako poslodavac ima 100 zaposlenik, ima 99 potvrda, a jedan nema, što se događa?

“Dobivate potporu za 99 zaposlenika.”

“Nitko ne vidi elemente diskriminacije ili dijelove protuustavnih mjera”, kazao je Aladrović, dodajući da su razgovarali s ustavopravnim straučnjacima. “Pitanje ustavnosti je promašeno.”

Komentari