Aladrović najavio povećanje prosječne mirovine: To je rezultat mirovinske reforme

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je, povodom otvaranja Sportskih igara mladih dao intervju u kojem je govorio o povećanju prosječne mirovine.

Čak 68 kuna

Aladrović je svoj intervju započeo s malo statistike: “Danas smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na kretanje cijena i kretanje plaća, i na temeljem tih podataka formirali smo usklađenje od gotovo 2,5 posto”.

Nastavio je o spomenutom povećanju mirovine: “Prosječna mirovina povećat će se od 1. srpnja za 68 kuna, a to je najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine tako da to nije mala stvar.”

“Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj. Možemo biti zadovoljni s tim usklađivanjem, to je rezultat mirovinske reforme iz 2019 te rada Vlada jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj.”



Uskoro više i o obiteljskim mirovinama

Aladrović se osvrnuo i na pitanje je li tih 68 kuna dovoljno: To je pitanje kod svakog usklađenja, no da se Vlada trudi i čini sve da ono bude više. Podaci govore da imamo relativno visoka usklađenja pogotovo u odnosu na one ranije periode, i činit ćemo sve da to tako bude i ubuduće”.

Svoj je intervju završio najavom povećanja obiteljskih mirovina: “Vlada će redefinirati mirovine koje nisu adekvatne, poput obiteljskih mirovina za koje se uskoro uvodi novi model što će povećati njihov iznos. U proteklih 5 godina najniža mirovine povećana za više od 23 posto, prosječna za 18 posto, u posljednjih godinu dana porast mirovina iznosi gotovo 5 posto”, zaključio je ministar.

Komentari