Aladrović najavio akcijski plan: Sustav socijalne skrbi spreman je za reformski zahvat

Josip Aladrović Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović poručio je kako je sustav socijalne skrbi spreman za reformski zahvat te najavio predstavljanje akcijskog plana u sljedećih nekoliko dana.

Rekao je kako Ministarstvo još uvijek nije dobilo nalaz Komore socijalnih radnika o slučaju djevojčice iz Nove Gradiške te da ga očekuju do kraja tjedna, dodavši kako će tek nakon zaprimanja nalaza, uz nalaz Hrvatske psihološke komore i upravni nadzor Ministarstva, poduzeti daljnje korake vezano za taj slučaj, prenosi HRT.

Složio se da nadzor traje predugo te da je mogao završiti ranije. Istaknuo je da je djelatnica nad kojom se nadzor činio imala COVID.

Dodao je da je sustav spreman za reformski zahvat te da pripremaju akcijski plan koji će vrlo brzo predstaviti javnosti, a koji će predstavljati vrlo širok zahvat u sam sustav socijalne skrbi.



“S druge strane, moramo biti svjesni da su se određeni izazovi u sustavu prikupljali kroz dug period te će nam za reformu trebati također i dug period i kvalitetan pristup svih sudionika”.

Naglasio je kako ne žele dokument koji bi bio sam sebi svrha, već onaj čije će rezultate moći vidjeti. Poslao je i poruku socijalnim radnicima koji su danas održali prosvjed.

“Danas se dogodio prosvjed radnika u centrima za socijalnu skrb, to je njihovo pravo i ja ga ne želim niti na koji način osporiti. Međutim ono što očekujemo i čemu se nadamo je daljnja kvalitetna suradnja sa svim radnicima iz sustava socijalne skrbi. Ja sam siguran da zajedničkim radom, kvalitetnim Akcijskom planom, kvalitetnom provedbom svih zakonodavnih i nezakonodavnih akata možemo promijeniti sustav da on postane kvalitetan, da ga hrvatski građani doživljavaju kao kvalitetan i da svi korisnici budu zadovoljni”.

Novo zapošljavanje

Dodao je kako su identificirali nedostatak stručnog kadra na većini lokacija. “Taj dio ćemo riješiti novim zapošljavanjem, priljevom novog kadra u centre kako bi se rasteretili postojeći djelatnici tamo gdje postoji visoko opterećenje”.

Rekao je i kako su i procesi posvojenja i udomiteljstva dio akcijskog plana, odnosno izmjene zakonske regulative. Naveo je kako su postojale i neke procesne prepreke koje nisu na vrijeme ili dovoljno kvalitetno savladavali te da će sada biti vrlo jasno definirano kako će to raditi.

Komentari