Aladrović: Jedan manji dio poduzetnika okupljenih oko UGP-a izražava nezadovoljstvo, ali mi se vodimo stvarnim potrebama

Darko Tomas / CROPIX

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o Vladinim mjerama za pomoć poduzetnicima pogođenim koronakrizom.

Aladrović je kazao kako su ove mjere koje je Vlada predstavila za siječanj i veljaču zapravo produžetak onih mjera koje su već na snazi.

“Jedna mjera o kojoj ćemo još razgovarati, to je mjera za skraćeno radno vrijeme, koja je orijentirana prije svega prema prema prerađivačkoj industriji. Tu mjeru ćemo također produžiti za jedan dugi period, prije svega za period od cijele iduće godine”, rekao je Aladrović.

Aladrović kaže, usprkos kritikama Udruge Glas poduzetnika (UGP), imaju kontinuirane razgovore s apsolutno svima kojih se te mjere tiče.



“Postoji jedan manji dio poduzetnika, pogotovo okupljenih oko UGP-a izražavaju nezadovoljstvo, ali mi se vodimo stvarnim potrebama. Mi ne očekujemo veće potrese na tržištu rada. Mi smo sigurni da se putem ovih mjera loše najave neće ni obistiniti. Mi se moramo držati unutar fiskalnih kapaciteta koje možemo ispuniti kao odgovorna Vlada i odgovorna država. Ove mjere su se dosad pokazale kao dobre”, rekao je.

Rekao je i kako tema jučerašnjeg sastanka nisu bile sadašnje mjere nego epidemiološka situacija, piše N1.

“Na razgovore i pregovore o budućim mjerama, pogotovo vezanim za skraćeno radno vrijeme će biti pozvani naši socijalni partneri, a to su poslodavci i sindikati. Mi nismo na ratnoj nozi ni s kime kao Vlada. Vlada sigurno nije partner u društvenim prepucavanjima pojedinih udruga”, kazao je.

Prosinac izdašan u kontekstu osobne potrošnje

Što se tiče mjeseca prosinca, tvrdi Aladrović, on je izrazito izdašan u kontekstu osobne potrošnje. “Tu moramo biti iznimno oprezni sa svim potezima koje činimo iz domene ekonomskih mjera”, rekao je Aladrović.

U donošenju epidemioloških mjera, tvrdi Aladrović, prvi stav donosi struka.

“Mi imamo savjet Vlade koji vrlo intenzivno radi na osvještavanju svih rizika. Nama je cijelo vrijeme u fokusu zdravlje, a onda i ekonomija. U ovom trenutku moramo misliti na zdravlje i na širenje virusa. Sutra ćemo znati sve detalje mjera, ja zaista ne bih išao u pojedinačne. Svi građani moraju biti svjesni vlastite odgovornosti u transmisiji virusa”, rekao je.

Potvrdio je kako Vlada vrlo aktivno radi na Nacionalnom planu oporavka.

“U ovom trenutku najbitnije je da pravilno definiramo svoje prioritete i da se fokusiramo na ono što može pomoći gospodarstvu da uspješno preživi postpandemijsku fazu. Mi ovdje vrlo efikasno novac EU transferiramo u naše gospodarstvo”, kazao je zaključno Aladrović.

Komentari