ALADROVIĆ: Imamo jasne indicije da štrajk nije zakonit

Darko Tomas / CROPIX

Škole u Hrvatskoj krenule su od utorka u frontalni štrajk sve dok se ne ispuni zahtjev sindikata, odnosno 6,11 posto veći koeficijenti složenosti poslova. Tu je odluku podržalo više od 96 posto članova sindikata u osnovnim i srednjim školama. Odbili su Vladinu ponudu, iako se od utorka štrajk više ne plaća.

Sindikati su najavili i prosvjed za vrijeme održavanja kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu. Da je sustav u blokadi, priznaje i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Gostujući u RTL-u Danas, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kakav ovakav razvoj događaja nisu očekivali iz niza razloga.

“Više od mjesec dana razgovaramo, Temeljni kolektivni ugovor (TKU) je sklopljen, granski za cijeli sektor su sklopljeni. Nismo ovo očekivali jer smo ponudili fer ponudu kroz TKU i povećanje osnovice od šest posto, i dodatnih dva posto ukoliko ne redizajniramo cijeli sustav plaća. I sve to u idućoj godini. Kada se zbroji, to je povećanje veće od 20 posto u četiri godine i naravno da nismo ovo očekivali i da ovakva situacija nikoga ne raduje”, rekao je Aladrović.



Aladrović: Ostajemo pri svojoj ponudi

“Mi smo svoju ponudu komunicirami i dalje ju komuniciramo kroz pregovore o TKU-u, u četvrtak imamo sastanak s predstavnicima državnim i javnih službi te očekujemo da će se pojaviti i sindikalisti koji su u štrajku. Ispunjujemo tom ponudom očekivanja i smatramo da ne treba raditi diskriminaciju. I dalje vodimo dijalog onako kako se on treba voditi, kroz formalne kanale. Ponuda se neće mijenjati, koliko je meni poznato”, kazao je Aladrović, dodajući kako su štrajkom najviše pogođeni učenici.

“Imamo problem nezadovoljstva roditelja i nezadovoljstva učenika. U ovom slučaju najveće žrtve su učenici, neizvjestan im je kraj školske godine, ne znaju što će se događati., a jasno se izrazila i pravobraniteljica za djecu koja je rekla da je ustavno pravo učenika na obrazovanje prije prava učitelja na štrajk. Pozivamo da i to uzmu u obzir i svoje zahtjeve korigiraju.”

“Ako se i obratimo sudu, ne donosimo mi odluku, te represivne mjere ćemo ostaviti za sam kraj, ako ih budem koristili. S obzirom da smo pregovarali o nečemu što nije tema pregovaranja, imamo jasne indicije da štrajk nije zakonit, no ne bih prejudicirao. Vidjet ćemo u budućnosti i pustiti sudu da to eventualno odluči”, rekao je ministar.

Oštro je odgovorio i kolegici Blaženki Divjak na njenu izjavu da ona “ne želi sudjelovati u igrama moći Vlade i sindikata”.

“Biti ministar je pravo, čast, obveza, ali nosi i svoje odgovornosti. Prebacivanje odgovornosti prema drugim kolegama, premijeru ili bilo kome drugom smatram nekorektnim, u ovom slučaju od strane ministrice Divjak. Problemima u resoru se treba voditi onaj tko vodi taj resor, a ne drugi kolege. Ako govorimo o odgovornosti, pozivam da odgovornost za svoje resore snosimo sami, a ne da ih pokušamo prebaciti na druge”, oštro je Divjak odgovorio Aladrović u RTL-u Danas.

Komentari