Aladrović: Iako se od 1. listopada pripremaju covid potvrde, lockdowna neće biti

Screenshot HRT

Od 1. listopada vjerojatno će se uvesti covid potvrde u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Možemo vidjeti da susjedne zemlje imaju mnogo ekstenzivniju primjenu COVID potvrda od nas. Mi smo se odlučili za uvođenje u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi”, rekao je Aladrović.

Vezano uz sustav socijalne skrbi, COVID potvrde će biti obvezne za sve one koji su zaposlenici u sustavu bilo privatnom bilo javnom.

S druge strane, za određene korisničke skupine, naravno one najmlađe, neće biti obvezne, ali za domove za starije i nemoćne koji su i najugroženiji i čija je stopa mortaliteta najviša – potvrde će biti obvezne od 1. listopada, odnosno od datuma kada će se uvesti i u zdravstvu.


Na upit o uvođenju obveznog cijepljenja za određene skupine zaposlenika po uzoru na neke druge države, primjerice Sloveniju koja je uvela obvezu cijepljenja za zaposlene u državnoj upravi, istaknuo je da Hrvatska to ne propagira i nada se da uz odgovornost građana neće doći u situaciju da se ono mora uvesti.

“Mi smo od početka zauzeli stav o obveznom cijepljenju. Mi ga ne propagiramo i ne želimo ga uvesti i ja se nadam da odgovornošću naših građana niti nećemo ga uvesti. Međutim COVID potvrde su nekakva najblaža moguća mjera koju u ovom trenutku možemo uvesti kako bismo visok stupanj zaštite korisničkih skupina u, prije svega, ova dva resora, a ukoliko bude potrebe i drugdje, a to će se vidjeti i po kretanju epidemiološke situacije i savjetima stručnjaka”, rekao je.

Aladrović smatra da nije realno očekivati novi lockdown.

“Mi smo već dva puta imali vrlo intenzivne lockdowne, a imali smo ih u trenutcima kada ili nismo imali dovoljno cjepiva ili cjepivo nije ni postojalo, a imali smo lošu epidemiološku sliku. Sada cjepivo postoji i dostupno je svima kako bi zaštitili sebe i svoju okolinu”, istaknuo je.

Dodao je kako ne očekuje da će u budućnosti doći do nekog novog zatvaranja ekonomije.

Što se tiče državnog proračuna i naknada za zatvorene u određenim sektorima, podsjetio je kako su sve su to bili intenzivni udarci na proračun. Ali, istaknuo je Aladrović, mi smo tako očuvali radna mjesta, očuvali poslodavce i očuvali ekonomiju.

Ako bude potrebe, mi ćemo to ponovno učiniti ali sigurno ne kroz neki novi lockdown, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Komentari