Aktualni visoki dužnosnici iz 80 država svijeta na 13. sigurnosnom forumu u Halifaxu

Ministri obrane Kanade, Turske, Ukrajine i Nizozemske, šest američkih senatora i zapovjednik specijalnih operacija američke vojske te bivši i aktualni visoki dužnosnici iz 80 država svijeta okupili su se na 13. sigurnosnom forumu u Halifaxu. Na javnim panelima, ali i iza zatvorenih vrata, raspravljali su o najvećim globalnim prijetnjama i mogućim odgovorima demokratskih država na sigurnosne izazove današnjice.

Halifax, sjedište atlantske Kanade, od 2009. domaćin je međunarodnog summita o sigurnosti čija je misija snaženje strateške suradnje među demokratskim državama. Organizatori su kategorični, pozivnicu za ovaj forum nikada neće dobiti čelnici Rusije i Kine.

– Vladimir Putin prijetnja je u svojoj regiji i uzrokuje probleme gdje god može, ali njegova je moć ograničena, dok je moć Xi Jinpinga enormna. Mislim da je neupitno da je Kina najveća strateška prijetnja s kojom se suočavamo, rekao je Robin Shepherd, potpredsjednik Halifax sigurnosnog foruma.

Odnosi s Kinom, budućnost Afganistana i Ukrajine, Tajvana, ali i Kosova, nove terorističke prijetnje, klimatske promjene, život nakon pandemije… teme su ovogodišnjeg foruma. Halifax je prigoda i za manje formalne diplomatske susrete. Hrvatski šef diplomacije sastao se s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom. Na panelu o Kini govorio je o utjecaju trećih zemalja na Zapadni Balkan.



– Funkcionalnost država Zapadnog Balkana na ispitu je. Demokracija, mogući sukobi, dakle sve one situacije koje mi ne želimo vidjeti, a vidjeli smo ih početkom 90-ih godina, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Bivša hrvatska predsjednica u upravnom je odboru sigurnosnog foruma. Eroziju demokracije i geopolitički pomak prema Indo-Pacifiku vidi kao velike prijetnje u budućnosti.

– Činjenica je da smo u nekim dijelovima, kao u Južnokorejskom moru, toliko blizu sukoba da moramo dobro razmisliti i o odnosu prema državama koje nemaju ista razmišljanja kao što ih mi imamo o demokratskim sustavima, tražiti načine kako možemo surađivati, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, bivša hrvatska predsjednica.

Okupljane međunarodnih političkih aktera u Halifaxu vraća nadu da povratak u život kakav je bio prije pandemije nije daleko. No zemlja domaćin – Kanada – u svjetskom je vrhu kada je riječ o upravljanju zdravstvenom krizom, s više od 75 posto potpuno cijepljenog stanovništva.

Komentari