Ako se nastavi rast broj zaraženih, nećemo moći izbjeći ‘crvenu boju’ na europskoj korona listi

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite od subote imali smo 191 novi slučaj zaraze, što je 37 posto više nego prošle subote. Broj oboljelih ponovno je premašio tisuću, ipak nije bilo preminulih. Najviše je novozaraženih u dvije najjužnije županije, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

Ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska će teško izbjeći ‘crvenu boju’ na europskoj korona listi. Delta soj se brzo širi pa na samom jugu Hrvatske županijski stožer apelira na suzdržavanje od velikih okupljanja.

Kontrole će se provoditi, pa se na to pripremaju i na ljetnoj Pozornici šibenske tvrđave svetog Mihovila.

“Upravo se osposobljava jedan covid centar, odnosno jedan mali kut za testiranje brzim testovima za sve naše posjetitelje, naše kupce, da se mogu testirati na ulazu”, rekla je za HRT Morana Periša, voditeljica Odjela za programe i produkciju Tvrđave kulture Šibenik. Povrat ulaznica je moguć za sve one kojima nisu prihvatljivi novi uvjeti.



Pri novim uvjetima za bolju epidemiološku situaciju najveća je odgovornost na lokalnim stožerima. Ministar Davor Božinović poručuje kako je siguran da će u svakoj općini, gradu raditi u smjeru da upravo oni ne budu ti koji će organizirati nešto ‘zbog čega će nas kasnije boljeti glava’.

Ono čega su svi svjesni je da će mjere biti blaže uz veću procijepljenost. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva.

Komentari