Ako izbaci Barišića iz stranke, hoće li Plenković ostati bez većine?

Screenshot

Kada je početkom lipnja u okviru USKOK-ove istrage određen pritvor bivšoj kninskoj gradonačelnici i državnoj tajnici Josipi Rimac, HDZ ju je promptno isključio iz svojih redova. Takav potez bio je očekivan budući da je Andrej Plenković danima prije govorio da bi takva sudbina trebala snaći sve uključene u aferu Vjetroelektrane. Obrazlagao je tada kako je HDZ privržen borbi protiv korupcije i kako ne želi da neodgovorno ponašanje pojedinaca šteti ugledu stranke među biračima.

Nultu stopu tolerancije Plenković i drugi HDZ-ovi dužnosnici naglašavaju i ovih dana, kada je u pritvoru zbog sumnji u pogodovanje završio njihov gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić, no hoće li i on biti izbačen iz stranke veliko je pitanje.

Problem je složen zbog činjenice da su parlamentarni izbori za nama. Vjerojatno HDZ taktizira iz bojazni da bi mu Barišić vrlo brzo mogao stvoriti probleme u održavanju parlamentarne većine koja broji minimalnih 76 zastupničkih ruku. Potencijalne probleme s većinom stranka je privremeno prevladala tako što je Barišić svoj zastupnički mandat stavio u mirovanje, no on se mandata nije do kraja odrekao, iako su stranački dužnosnici javno zazivali takav scenarij. Ako poželi, pritvoreni zastupnik mandat može ponovno aktivirati po proteku roka od šest mjeseci propisanog izbornim zakonom, a izbaci li ga se u međuvremenu iz HDZ-a, u Saboru se više ne bi bio dužan držati stranačke stege, piše Večernji.



Komentari