AFERE S POTICAJIMA Dok je bio ministar poljoprivrede, Tolušić je dao milijun eura firmi koja prodaje čavle

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tomislavu Tolušiću, posrnuli HDZ-ovac koji je ovih dana prvi put u životu pronašao posao koji mu nije omogućila stranka, u koju se učlanio čim je postao punoljetan, ponovno se nalazi u centru medijske pozornosti.

Bivši župan, ministar i potpredsjednik Vlade odnedavno ima svoj OPG za koji je odmah zatražio poticaje od države. Prijavio se na natječaj za Vinsku omotnicu, koji je usput svojedobno sam pokrenuo, gdje se može osvojiti i milijun eura potpora.

U tipično hrvatskom raspletu, natječaj za poticaje na koji se prijavio vodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi čijoj je šefici Matildi Copić Tomislav Tolušić donedavno bio nadređen. I to ne samo zbog toga što je djelatnost te agencije bila u resoru njegovog ministarstva, već prije svega jer je Tolušić bio predsjednik Upravnog vijeća agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Upravno vijeće bira i razrješuje ravnatelja APPRRR-a, a Matilda Copić na tu je dužnost postavljena 1. siječnja 2017. pa je, dakle, s Tolušićem surađivala cijelo vrijeme njegovog mandata.



TAKO TO RADI TOLUŠIĆ Ministar propisao poticaje, otišao iz politike, pa se prijavio za te iste poticaje

A za vrijeme njegova mandata Telegram je redovito pisao o čudnim isplatama poticaja. Krajem 2017., Drago Hedl otkrio je uistinu skandalozan slučaj. Obitelj Franje Lucića, koja je do tada prodavala čavle, osnovala je OPG i odmah dobila milijun eura poticaja.

“Nakon što je upropastio dvije svoje tvrtke, TOFRADO i TOFRADO bačvariju i s golemim minusima odveo ih u stečaj, ostavši dužan samo Hrvatskim šumama više od 15 milijuna kuna, Franjo Lucić, uspio je – zahvaljujući državnom novcu, sredstvima Ministarstva poljoprivrede – udahnuti život svojoj trećoj tvrtki, TOFRADO trgovina”, objavio je Telegramov Drago Hedl. Tu tvrtku sada vodi jedan od trojice Lucićevih sinova, Tomislav Lucić.

Tadašnji ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, u tome nije vidio ništa sporno; 20. listopada na svome Facebook profilu pohvalio se kako je sretan što je prvu godinu mandata proslavio s hrvatskim poljoprivrednicima.

”Danas su potpisani novi ugovori uz potporu od 340 milijuna kuna za projekte iz Mjere 4. Kreće izgradnja novih farmi, pršutana, podizanje voćnjaka! Nove investicije znače i novi zamah hrvatske poljoprivrede”, ponosno je obznanio Tolušić. Na fotografiji uz objavu je nekoliko osoba, potpisnika ugovora koje će, kako kaže Tolušić dati ”novi zamah hrvatske poljoprivrede”. Jedan od njih je i Tomislav Lucić, sin saborskog zastupnika HDZ-a i svojedobno predsjednika saborskog odbora za poljoprivredu, Franje Lucića.

Komentari