AFERE LAŽNIH DIPLOMA Kovačević poručio Plenkoviću: Dokaži da imaš nultu točku tolerancije na korupciju i kriminal

Damjan Tadić/Cropix

Hrvatsku već niz godina potresaju afere lažnih diploma i lažnih svjedodžbi. Sad smo svjedoci nove afere lažnih diploma u zdravstvu. Među studenticama koje su dobile diplomu je i supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina, prenosi Direktno.

Još 7. veljače 2019. godine kad je izbila odnosno bila aktualna afera lažnih diploma i svjedodžbi u sustavu obrazovanja i znanosti uputio sam otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i tadašnjoj ministrici Blaženki Divjak kako riješiti pitanje lažnih diploma i svjedodžbi. Nisu ništa poduzeli, evo što sam im napisao i tražio da naprave:

“Poštovani,

problem lažnih diploma i svjedodžbi je već niz godina aktualan u Hrvatskoj.Budući da sam u Zagrebačkom holdingu 2014. proveo reviziju vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdinga držim da sa pozvan i ovlašten progovoriti o ovome problemu. Napominjem da je u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdingu otkriveno 333 lažne diplome i svjedodžbe.

Problem lažnih diploma i svjedodžbi ukazuje s jedne strane na duboku eroziju morala i sustava vrijednosti u društvu, a sa druge strane ukazuju na nerad institucija pravne države odnosno ne funkcioniranje pravne države.

Činjenica da društvo, institucije i vlast do danas nisu poduzeli niti poduzimaju učinkovite mjere i radnje da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom u vezi lažnih diploma i svjedodžbi dokazuje da nije postojala odnosno ne postoji politička volja da se suzbije, sankcionira i prevenira problem lažnih diploma i svjedodžbi. Umjesto zemlje znanja postajemo zemljom lažnih diploma i svjedodžbi.

Naravno, a poglavito nakon najnovije revizije diploma u školstvu i pojave novih afera lažnih diploma i svjedodžbi društvo, vlast i institucije moraju žurno i učinkovito djelovati”.

Što nam je činiti?
Da bi se konačno riješio problem lažnih diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj, predložio sam odnosno tražio žurno donošenje zakona o registru diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj u cilju sustavnog ,sveobuhvatnog rješenja ovog problema i preventivnog sprečavanja problema lažnih diploma i svjedodžbi.

Krajnji je tren za poduzimanje ovih mjera i za raskrinkavanje svih lažnih diplomaca. Nema se više što čekati. Sve može riješiti u šest mjeseci, a Vladi ću besplatno napisati zakon.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i bivša ministrica Blaženka Divjak su se oglušili na moje otvoreno pismo jer očito nisu niti sad imaju, poglavito Plenković, političke volje da se suzbije, sankcionira i prevenira problem lažnih diploma i svjedodžbi. Umjesto zemlje znanja postajemo zemljom lažnih diploma i svjedodžbi.

Nakon ponovne afere lažnih diploma otvorno se postavlja pitanje zašto vlast štiti korisnike i krivotvoritelje lažnih diploma i svjedodžbi? Zašto vlast nema snage i političke volje da se obračuna sa korisnicima i krivotvoriteljima lažnih diploma i svjedodžbi?

Plenkoviću, javi se! Dokaži da imaš nultu točku tolerancije na korupciju i kriminal!

 

Komentari