AFERA MUNICIJA Istraga je potvrdila sumnje, smijenjeno pet vojnika, otkrivena i nova afera

Danijel Bartolić / Cropix

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov održao je konferenciju za novinare o stanju u Hrvatskom zrakoplovstvu, a vezano uz aferu šverca švercera oružjem u zadarskoj zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Šundov je na početku kazao kako je kao načelnik stožera podnio izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Kolindi Grabar-Kitarović o cijelom slučaju.

“Temeljem istrage, usuglašene su i poduzete sljedeće mjere:

1. Stegovna prijava vojno-stegovnom sudu i suspenzija pilota koji su učinili težak otklon od vojne stege



2. Stegovna prijava protiv vojnog policajca koji je bio u službi na prijavnici

3. Smjena obnašatelja dužnosti zapovjednika voda vojne policije s dužnosti

4. Smjena s dužnosti zapovjednika letačkoga voda u eskadrili helikoptera

5. smjena s dužnosti zapovjednika eskadrile helikoptera

6. Smjena s dužnosti zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

7. razrješenje s dužnosti i umirovljene dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, pojasnio je Šundov.

“Istodobno je predsjednica na prijedlog ministra obrane imenovala novog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadnog generala Michaela Križaneca i imenovala je novog zapovjednika 93. krila brigadira Željka Ninića.

Zbog ‘afere municija’ predsjednica smijenila zapovijednika ratnog zrakoplovstva

Šundov je pojasnio kako je dosadašnje istraživanje pokazalo da je bilo neovlaštenog ulaska dvije civilne osobe. “Helikopterima nije prevezeno nikakvo streljivo niti naoružanje, ali je bilo manipuliranja streljivom kod bojevih gađanja.

Ističe kako su za ovaj događaj saznali početkom studenog. “Međutim, ovo je rezultat rada civilne i vojne policije. Bilo je kriminalističko istraživanje i bili smo zamoljeni da ne poduzimamo ništa kako ne bismo omeli tijek istrage”, kazao je Šundov, prenosi N1.

Krstičević: Kompletno smo smijenili liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera

Aferu, kao i smjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu komentirao je i ministar obrane Damir Krstičević.

“Danas smo smijenili cijelu liniju zapovijedanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), od zapovjednika voda vojne policije, preko zapovjednika letačkog voda, zatim zapovjednik eskadrile, i zapovjednik baze. Na njihova mjesta su došli novi zapovjednici”, rekao je Krstičević nakon predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u Osijeku.

“Imamo prijedlog glavnog načelnika Glavnog stožera da je došlo do propusta u liniji vođenja i zapovijedanja. Načelnik Glavnog stožera dao je prijedlog predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, imamo i suglasnost, predsjednica je to prihvatila”, kazao je Krstičević.

Novi zapovjednik HRZ-a je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik baze u Zemuniku je brigadir Željko Ninić.

“To su vrhunski časnici, vrhunski piloti, to su ljudi koji su kompletno školovani u Hrvatskoj, nakon toga su završili odgovarajuće škole u inozemstvu, u SAD-u. Vjerujem tim ljudima, prema tome idemo dalje jačati HRZ”, istaknuo je Krstičević.

Podsjetimo, šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Šundov nakon afere Municija potvrdio i novu spornu situaciju

Načelnik zbora izvijestio je da su ovih dana imali i nestegovno ponašanje trojice pripadnika Oružanih snaga u Austriji koje su odmah povukli u Hrvatsku. Nedopušteno su konzumirali alkohol.

“Piloti su nedopušteno konzumirali alkoholi i odmah su vraćeni iz Austrije u Hrvatsku. To su instruktori letenja, imamo kvalitetnu vojsku, netko će ih zamijeniti. Mi u vojsci imamo nultu toleranciju na alkohol”, objasnio je.

I dalje se radi na nabavi borbenih aviona, kazali su kako rade da se pošalju zahtjevi državama za ponudom.  Zemlje će imati 5 mjeseci za odgovor.

Načelnik Šundov rekao je i kako su na raspolaganje stavili dva helikoptera potresom pogođenoj Albaniji koji mogu prevesti tim civilne zaštite.

 

Komentari