A GDJE JE PEČAT? Osnivač Nanobita šokiran hrvatskom birokracijom: ‘Ovo je horor, mi smo se unazadili!’

Screenshot

“Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi.”, napisao je u statusu.

Alan Sumina je objavio status na Facebooku u kojem je opisao proces otvaranja firme u Republici Hrvatskoj.

U dva tjedna, koliko pokušava otvoriti firmu, još čitavu stvar nije priveo kraju, jer u 2021. godini, kada se većina stvari odrađuje online,  Sumina je morao osobno ići po šalterima, kod javnog bilježnika, u banku i drugdje.

Šokiran apsurdom, prepričao je, između ostalog, kako je otvarao firme u drugim zemljama, ali mu nigdje mu nije bio potreban pečat.



Izgleda kako Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva ne funkcionira u praksi jer je on navodno trebao smanjiti troškove, odnosno općenito pojednostaviti poslovanje.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas.
Doista je prestrašno do koje je razine birokracija uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati.

Naime, upravo pokušavam otvoriti novu tvrtku, naravno naivno sam mislio da se može dati punomoć odvjetniku da sve to sredi u moje ime, ali ne ne.

Mora se osobno hodočastiti kod javnog bilježnika, u banku, na FINU-u, na statistiku…
Zatim, kao ne treba pečat ali ipak treba pa nemojte slučajno ne napraviti pečat (to mi je rečeno kod j.bilj.).

Pa registar stvarnih vlasnika. Znači jedan jedini sam osnivač u sudskom registru, stvar ne može biti jednostavnija nego jest, ali treba se upisati u registar stvarnih vlasnika koji vodi niti manje niti više nego izmišljena agencija zvana FINA.

I super, dao ja punomoć računovođi da to obavi – a ne ne, ne može. Mora se osobno. Ili ovjeriti punomoć kod javnog bilježnika.

I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu.

Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili!”

Komentari