A GDJE JE NESTAO JOŽA? HDZ s fotografije osnivanja stranke izrezao Manolića

HDZ je proslavio 31. godišnjicu osnivanja stranke. Proslava je bila na Jarunu, gdje je stranka i osnovana 17. lipnja 1989.

Povodom ove obljetnice HDZ je na svojoj službenoj Facebook stranici objavio fotografiju osnivanja na Jarunu. No s fotografije su izrezali jednu prepoznatljivu osobu – Jožu Manolića.

 

Manolić je bio jedan od osnivača HDZ-a, ali je još 1994. godine izašao iz stranke.



U nedavnom je razgovoru za Novu TV predvidio da će nakon izbora na vlast doći SDP.

“Sve drugo je u rasulu. SDP je u prednosti jer je Zoran Milanović pobijedio, a on nije pobijedio kao pojedinac, nego kao SDP-ovac sa saveznicima”, kaže Joža.

I uoči predsjedničkih izbora uspješno je prognozirao da će Zoran Milanović odnijeti pobjedu pred Kolindom Grabar-Kitarović.

Istu stvar radio je i Staljin

To se događalo i u Staljinovom SSSR-u. Političar je jedan dan mogao biti u milosti, a već bi se sljedeći dan mogao kao neprijatelj naroda naći pred streljačkim vodom. Ljudi su u sovjetskoj Rusiji doslovno brisani iz povijesnih knjiga.

Sljedeća fotografija je uslikana 1926. i prikazuje Staljina s partijskim šefovima Nikolajem Antipovom, Sergejem Kirovom i Nikolajem Švernikom (slijeva nadesno). Svi su osim Staljina jedan po jedan nestali sa slike. Antipovljev slučaj je bio klasičan: uhićen 1938., strijeljan 1941. Druga se dvojica, Kirov i Švernik, nisu čak niti našla u nemilosti, ali to nije bilo važno. Staljin stoji sam i Staljin je tako odlučio.

David King/Izdavačka kuća “Kontakt-Kuljtura”, 2012.
David King/Izdavačka kuća “Kontakt-Kuljtura”, 2012.

Ova fotografija je najpoznatija

Nikolaj Ježov (desno), narodni komesar za unutarnje poslove, koji je bio na čelu Staljinovog represijskog stroja od 1936. do 1938., kada su čistke doživjele svoj vrhunac, uhićen je i strijeljan 1939. godine, tako da je nestao sa svih službenih fotografija.

David King/Izdavačka kuća “Kontakt-Kuljtura”, 2012.
David King/Izdavačka kuća “Kontakt-Kuljtura”, 2012.

Komentari